Mednarodne novice

Izrael / Palestina

Delo komentira, da naj bi ameriška administracija v nekaj tednih razglasila bližnjevzhodni »dogovor stoletja«, v katerem za Palestino praktično ne bo več prostora, dogovor pa naj bi kršil številne mednarodne konvencije in resolucije, sprejete v varnostnem svetu OZN. Praktično gre za enostransko izraelsko politiko, ki v ospredje postavlja le Izrael. V tem kontekstu Delo še objavlja odprto pismo nekdanjih evropskih zunanjih ministrov, ki opozarjajo, da Izrael in okupirana palestinska ozemlja drsijo v resničnost ene države in neenakovrednih pravic. Poudarjajo, da se to ne sme nadaljevati. Združene države in Izrael pozivajo k spoštovanju mednarodnega prava, konvencij in resolucij ter zaščiti Palestincev in palestinskega vprašanja. (Delo, 15. april)

Julian Assange

Julianu Assangeu je uspelo spremeniti razumevanje sveta. Odzivi na njegovo aretacijo in morebitno izročitev so bili presenetljivi. Opozarjali so na nevarnost kršitev človekovih pravic, na nehumane pogoje zapora, verjetnost nepravičnega sojenja in možnost usmrtitve. Zvenelo je, kot da bi ustanovitelj Wikileaksa lahko končal v eni najbolj zloglasnih kršiteljic človekovih pravic. Savdski Arabiji? Libiji? Mjanmaru? Morda Egiptu? Ne, Julianu Assangeu grozi izročitev v Združene države Amerike. (Večer, 16. april)

Sudan

Vojaški udar, za katerega armadni vrh v Sudanu trdi, da to ni bil, lahko prinese svež veter v osrednjo Afriko, ali pa tudi nove zaplete. Nikomur ni povsem jasno, ali gre zgolj za kozmetični poskus tamkajšnje vojaške klike, da bi obdržala oblast pod drugačnim imenovalcem. (Večer, 16. april)

Nacionalne novice

Energetska revščina

Vse več gospodinjstev v Sloveniji s težavo plačuje račune za energijo. Obstoječi ukrepi za zmanjševanje energetske revščine niso najbolj učinkoviti. Petina socialno najbolj ogroženih gospodinjstev po zadnjih podatkih statističnega urada za leto 2015 porabi skoraj 18 odstotkov svojih prihodkov za plačevanje elektrike, plina in drugih goriv v stanovanju. Skoraj šest odstotkov gospodinjstev si primerno ogrevanega stanovanja sploh ne more zagotoviti. (Dnevnik, 17. april)