Mednarodne novice

Sirija

Turška vojaška intervencija na severozahodu Sirije je bila pričakovana. Cilja Ankare sta sprememba demografije ter popolno razbitje kurdskih političnih in vojaških povezav. Vse skupaj bi lahko še močneje zatreslo regijo, še zlasti razmere v Iraku ter odnose med Savdsko Arabijo in Iranom. Bodo Združeni narodi, botri vseh modernih genocidov, z impotentnostjo znova tiho soudeleženi v zločinu proti človečnosti? (Delo, 10. oktober)

Kurdi

Turška vojaška invazija na severovzhodu Sirije je nekaj najhujšega in obenem nesmiselnega, kar se je lahko zgodilo ne le sirskim Kurdom, ampak tudi celotnemu Bližnjemu vzhodu. Jasno je, da Kurdi, osamljeni in v strateško izgubljenem položaju, Turčije nočejo izzvati k še bolj brutalni vojaški operaciji. Obenem pa kljub vsem zgodovinskim lekcijam in izdajam v realnem času še vedno računajo na pomoč mednarodne skupnosti. (Delo, 12. oktober)

Nobelova nagrada za mir

Nobelova nagrada za mir afriškemu politiku Abiju Ahmedu je dokaz, da je tudi tam možno doseči kaj brez vojne. Nagrada bo tudi vzpodbuda drugim voditeljem v Afriki, da bodo še okrepili prizadevanja za mirno reševanje sporov na afriškem kontinentu. (Večer, 12. oktober)

Pravice otrok

Slovenska otroška psihiatrinja, Anica Mikuš Kos komentira, da imamo konvencijo o pravicah otrok, v kateri je jasno zapisano, do kakšne kakovosti življenja imajo otroci pravico. A nismo zmožni ustaviti vojne v Siriji, nasilja v Afganistanu, revščine v Afriki. Ali ni to čudno? (Delo, 12. oktober)

Nacionalne novice

Energetska revščina

Realizacija slovenskih elektroenergetskih projektov šepa, cilji glede obnovljivih virov se odmikajo, elektrika se draži. V prihodnjih desetih letih bi se lahko elektrika podražila za 40 odstotkov. To bodo občutila tudi gospodinjstva, ki jo bodo potrebovala za polnjenje električnih avtomobilov, telefonov, toplotnih črpalk in za druge potrebe. S tem se lahko okrepi energetska revščina v Sloveniji. (Delo, 14. oktober)