Mednarodne novice

Iranski jedrski sporazum

Donald Trump je Združene države Amerike izpisal iz mednarodnega sporazuma, ki je ukinil iranski program obogatitve urana. Trump je presodil, da je takšen sporazum škodljiv za Združene države. Sporazum je bil hkrati koristen za Iran, nekatere sosednje države in Evropsko unijo. Iz Irana je naredil običajno bližnjevzhodno državo, s katero je brez strahu pred ameriškimi sankcijami mogoče imeti normalne ekonomske in politične odnose. Od srede je Iran ponovno na seznamu sovražnikov, ki si zaslužijo sankcije. Tem običajno sledi vojna. (Dnevnik, 10. maj)

V Iranu spet gorijo ameriške zastave. A tokrat precej bolj upravičeno kot v minulih desetletjih, ko so jih kurili ob vsaki priložnosti, skoraj že iz navade. Ameriški enostranski odstop od trdo prigaranega jedrskega sporazuma vrača Iran v čas političnih in gospodarskih sankcij izpred leta 2015, svet še korak bližje k popolni obnovitvi hladne vojne, Bližnji vzhod pa na prag novih morebitnih spopadov. Donald Trump je v letu in treh mesecih uničil skoraj vse, kar je mukoma gradil njegov predhodnik Barack Obama. (Večer, 11. maj)

Begunci in migranti

Število utopljenih pribežnikov raste. Zaprte evropske meje so povzročile več kot polovico vseh smrti migrantov na poti na svetu. Evropsko sodišče za človekove pravice bo presojalo, ali se na mejah krši mednarodno pravo, kar zahtevajo mednarodne organizacije. Dodaten problem je kriminalizacija tistih, ki beguncem in migrantom le želijo pomagati. Le redkim je mar za varnost migrantov in beguncev, komentira Večer. (Večer, 10. maj)

Iran in Izrael

Izrael in Iran sta se zapletla v raketno obstreljevanje na ozemlju Sirije. Če glave ne bodo dovolj trezne, grozi novo resno stopnjevanje napetosti v regiji, ki je posuta z ruševinami in konflikti. Grožnja nove velike vojne v regiji ni abstraktna. (Dnevnik, 11. maj)

Izrael

Richard Falk, zaslužni profesor na univerzi Princeton, komentira, da je njegovo poročilo akademska analiza izraelske politike in prakse, ki vztraja pri podrejanju ene rase drugi, kar je v mednarodnem pravu nečloveško dejanje. Žalostno je spoznanje, da brez represije ne moreš imeti judovske države v nejudovski družbi. (Dnevnik, 12. maj)

Nacionalne novice

Krožno gospodarstvo

Krožno gospodarstvo je danes civilizacijska nuja in usodna tema, ne več dilema. S temi besedami je predsednik vlade Miro Cerar zaokrožil govor na tretji mednarodni konferenci o krožnem gospodarstvu Circular Change. Slovenija se želi s konceptom krožnega gospodarstva razbremeniti odvisnosti od uvoza, a je šele na tretjini realizacije. (Večer, 12. maj)

Parlamentarne volitve 2018

Na parlamentarnih volitvah 3. junija bo z domala 25-odstotno podporo zmagala Slovenska demokratska stranka (SDS), kakor kažejo javnomnenjske raziskave. SDS namreč močno vodi pred novoustanovljeno stranko Listo Marjana Šarca (LMŠ) s 16-odstotno podporo in Socialnimi demokrati (SD), ki bodo prejeli dobrih 15 odstotkov. Sedanja vodilna stranka v parlamentu, SMC, je na četrtem mestu s 9,4 odstotki. (Dnevnik, 12. maj)