Mednarodne novice

Jemen

Združeni narodi navajajo, da je bilo v jemenski vojni ubitih in ranjenih že 6500 otrok, a je ta številka verjetno mnogo višja. To pa niso edine žrtve, tu so še milijoni lačnih in tako rekoč celotna mlada generacija zaradi razpada izobraževalnega sistema. Za hudo lakoto trpi več kot polovica od 29 milijonov prebivalcev. (Dnevnik, 2. november)

Jemen je smrtonosna zmes savdskega bombardiranja, svetovne ignorance, medetničnega nasilja in podnebnih sprememb. Hkrati država postaja poligon za testiranje novega orožja. (Delo, 7. november)

Madžarska

Madžarski raziskovalni novinar András Pethő komentira, da je Orban politikom v regiji pokazal, katero taktiko moraš ubrati na medijskem področju, da si podrediš medije. Svoboda medijev na Madžarskem ni svetla, saj bo oblast še naprej poskušala medije čim bolj utišati in nadzorovati. (Dnevnik, 3. november)

Lakota

Dr. Jessica Eise in dr. Kenneth Foster iz Univerze Purdue komentirata, da po nekaj letih optimističnih podatkov o manjšanju lakote v svetu se z negotovimi razmerami glede hrane sooča vse več ljudi, število pa narašča do stopenj, podobnih tistim izpred skoraj desetletja. Podnebni izzivi naj bi do leta 2030 več kot 100 milijonov ljudi pahnili v ekstremno revščino. (Večer, 5. november)

Nacionalne novice

Begunci in migranti

Po tajnih navodilih generalne policijske uprave naj bi slovenski policisti na slovenskem ozemlju prepuščali prosilce za azil hrvaškim policistom. Obstoj takšnega navodila so na policiji dolgo skrivali in hrvaška policija še zdaj trdi, da o njem ne ve nič. Pri varuhinji človekovih pravic pa opozarjajo, da bi bilo takšno ravnanje slovenskih policistov protizakonito. (Dnevnik, 5. november)

Direktorica Urada za oskrbo in integracijo migrantov Mojca Špec Potočar komentira, da je medkulturna različnost dodana vrednost, nas vse krepi in motivira, da vedno ustvarjamo nekaj novega. Migracije so bile, so in bodo tudi v prihodnosti. Dejavnikov zanje je vse več, med njimi niso le vojne, ampak tudi podnebne spremembe in vsaka država mora biti na migracije pripravljena. (Delo, 6. november)