Mednarodne novice

Sirija

Ko je Kitajska skupaj z Rusijo vložila veto na predlog Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN) o prekinitvi bojev v Alepu, se je postavilo vprašanje, ali v Pekingu sledijo zaveznikom proti Zahodu v Moskvi ali je to poteza, ki napoveduje resnejše vpletanje azijske sile v bližnjevzhodno krizo. (Delo, 7. december)

Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Jurij Fedotov, izvršni direktor Urada ZN za droge in kriminal (UNODC) komentira, da je leta 2012 bilo 43.600 žensk žrtev uboja s strani intimnega partnerja ali družinskega člana. To je globalno gledano v povprečju približno 119 ubitih žensk na dan ali ena vsakih 12 minut.. (Dnevnik, 2. december)

Terorizem / begunci in migranti

ISIS menjava svojo taktiko. Nove napadalce naj bi novačil med razočaranimi begunci po Evropi. Najbolj ogrožena naj bi bila Francija. (Večer, 3. december)

Begunci in migranti / človekove pravice

Danes bodeče žice ne uporabljamo proti divjim živalim ali pripadnikom nasprotne vojske, ampak proti ženskam, otrokom in civilistom. Tudi sami lahko pričakujemo enako obravnavo, ko se bodo vloge zamenjale. (Delo, 3. december)

Predsedniške volitve v Avstriji

Izid predsedniških volitev v Avstriji je upanje za Evropo, da populizem vseeno povsod ne pade na plodna tla. Nacionalizem v Avstriji je premagal liberalni predsedniški kandidat. (Večer, 6. december)

Kolumbija

Kolumbijski kongres je potrdil zgodovinski mirovni sporazum s uporniki FARC. Kar je bilo zapisano, je sedaj potrjeno, vendar sedaj morajo slediti dejanja. (Delo, 2. december)

Nacionalne novice

Svetovni dan aidsa

V Sloveniji je družbena stigma oseb s HIV še vedno pogosta, prav tako diskriminacija, čeprav je ta od leta 2004 na področju zdravljenja in zaposlovanja kazniva. Država ima tudi izzive s prepoznavanjem vseh oseb s HIV. Ocenjuje se, da ostaja neprepoznanih okoli 38 % vseh okuženih s HIV. (Večer, 1. december)

V Sloveniji zadnjih 30 let število prijavljenih novih okužb z virusom HIV vztrajno narašča. Samo v 2016 je bilo na novo odkritih 56 okužb s HIV. (Dnevnik, 1. december)