Merilo pri mladih in strokovni javnosti, ki bo odločalo o uspehu letošnje podnebne konference Združenih narodov (COP28), bo, ali bodo zaključne zaveze vsebovale besedilo o opuščanju fosilnih goriv.

“Mladi zagovarjamo popolno opustitev fosilnih goriv,” je ob robu konference v Dubaju poudaril mladinski podnebni delegat Rok Dolenc.

Dolenc, ki je na konferenci, ki se preveša v ključno fazo, od samega začetka, se je v tem času udeleževal predvsem različnih stranskih dogodkov v okviru COP28 ter se povezoval z mladinskimi delegati iz drugih držav. Rezultat tega je skupno oblikovanje stališč, ki jih zastopajo na pogajanjih in bilateralnih sestankih predvsem z Evropsko komisijo ter trenutnim španskim predsedstvom.

Kot priznava, so mladi zelo ambiciozni predvsem na področju opuščanja fosilnih goriv, še bolj kot EU. “Zagovarjamo popolno opustitev fosilnih goriv z neko jasno časovnico, ne da je to samo neka mrtva črka na papirju,” je poudaril in dodal, da bi morala EU te cilje uresničiti do leta 2040, na svetovni ravni pa bi jih morali uresničiti do leta 2050.

Prav končni izid glede tega, ali bo v zaključnih sklepih konference pristala tudi zaveza o opuščanju vseh fosilnih goriv, bo po njegovih besedah tisto ključno, kar bo odločilo uspeh oz. neuspeh letošnje podnebne konference.

Glede pričakovanj o dosegu tega težko pričakovanega preboja je dejal, da ostaja večni optimist. Kot je poudaril, so trenutno na mizi še vse možnosti. “Trenutno predsedstvo Združenih arabskih emiratov ima dobro pogajalsko izhodišče in moč, ker so ena od držav proizvajalk fosilnih goriv. Če lahko kdo, lahko oni prepričajo tudi ostale proizvajalke k podpori tem stališčem. To je namreč zadnji čas, da se odprava fosilnih goriv vključi v končne zaveze,” je prepričan Dolenc.

Do konca konference se bo posvetil spremljanju pogajanj, predstavniki mladih pa bodo poskušali svoja stališča še naprej izpostavljati na rednih sestankih s predstavniki Evropske komisije, je napovedal. “Vztrajamo pri tem, naj bo tudi EU pri stališčih glede fosilnih goriv bolj ambiciozna, da naj bodo zaveze Sveta EU-ja njihova spodnja meja, pod katero ne gredo, ne pa zgornji limit njihovih ambicij,” je dejal Dolenc.

Slovenija je mladinskega delegata prvič imenovala letos v sodelovanju Mladinskega sveta Slovenije (MSS) ter ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Mladinskih delegatov iz različnih držav je na letošnjem COP28 skupno med 20 in 25. Po Dolenčevih besedah trenutno vse države EU-ja še nimajo izbranih predstavnikov mladih na podnebnih pogajanjih. Mladi si prizadevajo, da bi se to uresničilo do leta 2025.

IEA: Na podlagi obljub do 2030 za 30-odstotkov manj izpustov
Na podlagi dosedanjih obljub držav v okviru podnebne konference v Dubaju bi se lahko emisije toplogrednih plinov do leta 2030 zmanjšale le za 30 odstotkov, je opozorila Mednarodna agencija za energijo (IEA). Če države ne bodo sprejele ambicioznejših ukrepov, se svet ne bo izognil najhujšim posledicam podnebnih sprememb, je navedla.

“Čeprav so obljube pozitiven korak naprej pri reševanju emisij toplogrednih plinov iz energetskega sektorja, pa niti približno ne zadostujejo temu, da bi se svet premaknil k doseganju mednarodnih podnebnih ciljev, predvsem cilja glede omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija,” je agencija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisala v današnjem poročilu.

V oceni dosedanjih sicer še vedno nezavezujočih obljub, ki so jih na COP28 podale vlade ter naftna in plinska industrija, je IEA med drugim upoštevala potrojitev obnovljivih virov energije in podvojitev energetske učinkovitosti do leta 2030 ter občutno zmanjšanje izpustov metana.

Zavezam glede obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti se je sicer do sedaj po podatkih programa ZN-a za podnebje pridružilo 130 držav. Tega pa se na drugi strani otepajo Indija ter naftni izvoznici Rusija in Savdska Arabija.

Kitajska, ki je največji proizvajalec toplogrednih plinov na svetu, je te zaveze v manj uradni maniri podala v izjavi po nedavnem srečanju s predstavniki ZDA v Kaliforniji, ki se ga je udeležila kot del priprav na COP28.

Zavezam o znižanju emisij metana, ki je odgovoren za približno tretjino toplogrednih plinov, ki povzročajo globalno segrevanje, pa se je pridružilo okoli 50 naftnih in plinskih podjetij. Eden glavnih virov proizvodnje metana sicer predstavlja živinoreja.

Metan se v ozračju zadržuje približno desetletje, vendar energijo vsrkava veliko hitreje kot ogljikov dioksid, zato se kratkoročno zmanjšanje emisij tega toplogrednega plina zdi kot hitra rešitev za omejevanje globalnega segrevanja in izboljšanje kakovosti zraka.

Vir: RTV Slovenija