Znanstveniki so ob obali Tahitija odkrili majhen, a popolnoma nepoškodovan koralni greben. Pred t. i beljenjem ga je rešilo to, da leži globlje, kot so običajno koralni grebeni, zato je voda tam hladnejša.

Greben je po navedbah francoskega podvodnega fotografa Alexisa Rosenfelda, ki je sodeloval pri Unescovi potapljaški odpravi, dolg okoli tri kilometre, leži pa kar od 30 do 120 metrov pod površjem. Večina poznanih koralnih grebenov leži v plitvih vodah, do globine okoli 25 metrov, navadno je globlje pretemno za razvoj in reprodukcijo koral, a očitno je tahitijski greben izjema.

“Magično je bilo spet videti ogromne, čudovite rožnate korale, ki se raztezajo dlje, kot seže oko,” je bil navdušen Rosenfeld. Korale v širino merijo tudi do dva metra, so živih barv in polne življenja.

To strokovnjake navdaja z optimizmom, da so tudi drugje po svetu še nedotaknjeni grebeni, le da so globlje od dozdajšnjih prepričanj. Pri Unescu so po poročanju Reutersa ob tem spomnili, da dobro poznamo le okoli 20 odstotkov morskega dna, tako da je velik del oceanskega dna še neraziskan in morda skriva tudi kakšen koralni greben.

“Poleg tega pa ta koralni greben sproža vprašanja o odpornosti grebenov proti podnebnim spremembam,” je za Reuters opozoril vodja Unescovega oddelka za morski živelj Julian Barbiere. Tudi zato se pri Unescu zavzemajo za več raziskav morskega dna, saj ga moramo dobro (ali pa vsaj bolje) poznati, če ga želimo zaščititi in ohraniti za zanamce, opozarja. “Več vemo o površju Lune ali Marsa kot pa o globinah oceanov,” še dodaja.

Vir: RTV Slovenija