Pokritost Arktike z morskim ledom je bila prejšnji mesec za štiri odstotke nižja od povprečja
Po podatkih skupine EU-ja za satelitsko opazovanje je bil obseg morskega ledu na Antarktiki prejšnji mesec za sedem odstotkov manjši od julijskega povprečja v obdobju med 1991 in 2020 oziroma najmanjši v zgodovini merjenja.

Služba Copernicus Climate Change Service (C3S) je ugotovila, da je obseg antarktičnega morskega ledu dosegel 1,53 milijona kvadratnih kilometrov, kar je približno sedem odstotkov pod julijskim povprečjem v obdobju od 1991 do 2020. Gre za najmanjši obseg ledene površine v juliju od začetka satelitskega merjenja pred 44 leti.

Po navedbah C3S-ja se je s tem nadaljeval niz podpovprečnih mesečnih obsegov ledu, ki jih merijo od februarja letos.

Skupina je ugotovila tudi, da je bila pokritost Arktike z morskim ledom prejšnji mesec za štiri odstotke nižja od povprečja oziroma da je bil to dvanajsti najmanjši julijski obseg morskega ledu v zgodovini.

“Pričakujemo lahko, da bomo še naprej priča pogostejšim in daljšim obdobjem izjemno visokih temperatur, saj se svetovne temperature še naprej zvišujejo,” je dejala ena od znanstvenic skupine Freja Vamborg.

Po podatkih C3S-ja je bil julij neobičajno suh v Evropi ter v večjem delu Severne in Južne Amerike, Srednje Azije in Avstralije, medtem ko je bil prejšnji mesec vlažnejši kot običajno v vzhodni Rusiji, na severu Kitajske in v pasu, ki se razteza od vzhodne Afrike prek Azije do severozahodne Indije.

Vir: RTV Slovenija