Šest mladih Portugalcev toži evropske vlade pred sodiščem zaradi domnevnega neuspeha pri dovolj hitrem ukrepanju v zvezi s podnebnimi spremembami. Po njihovih besedah je pomanjkanje takojšnjega ukrepanja kršitev njihovih človekovih pravic.

Šesterica mladih, starih med 11 in 24 let, trdi, da trpijo, ker morajo živeti v podnebju, ki postaja vse bolj vroče in vroče, zato so vložili tožbo proti 32 evropskim državam pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu.

Kot poroča portal DW, je tožbo sprožila naravna katastrofa na Portugalskem, ki so jo leta 2017 prizadeli uničujoči požari, v katerih je umrlo več kot sto ljudi, uničenih pa je bilo ogromno površin.

Nekateri izmed mladih zatrjujejo, da so se po požarih začeli spopadati z alergijami in težavami z dihanjem, in da se bodo razmere verjetno nadaljevale, če se ne ukrepa. “Evropske vlade nas ne zaščitijo,” je dejal 15-letni Andre Oliveira, eden od šestih tožnikov. “V Evropi smo na prvi črti podnebnih sprememb: celo februarja je včasih 30 stopinj Celzija. Vročinski valovi postajajo vse hujši,” je dodal.

Tožniki so dejali, da vseh 27 držav članic Evropske unije – skupaj z Rusijo, Turčijo, Švico, Norveško in Veliko Britanijo – ni zadostno omejilo izpustov toplogrednih plinov, kar škoduje njihovim življenjem in zdravju.

6 proti 80 odvetnikom
Če bodo mladi uspešni s svojo tožbo, bi lahko nacionalna sodišča odredila zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida. “Danes bomo na ESČP-ju, da bi zagovarjali svoje pravice in našo prihodnost,” so na družbenih omrežjih zapisali pritožniki, ki se vsi osebno udeležujejo obravnave.

Pritožnike zastopa šest odvetnikov, medtem ko so obtožene države najele več kot 80 odvetnikov. Gerry Liston, eden izmed odvetnikov pritožnikov, je priznal, da soočenje z odvetniškimi ekipami več kot 30 držav z zagotovljenimi viri ne bo lahek zalogaj.

Odvetniška skupina Portugalske je pred sodiščem povedala, da so zavezani boju proti podnebnim spremembam, a ob tem dodali, da pritožniki niso predložili dokazov o neposrednih vplivih na njih.

Britanska odvetniška skupina meni, da bi morali mladi najprej vložiti tožbe na nacionalnih sodiščih in ker niso državljani držav, ki jih tožijo, z izjemo Portugalske, Evropsko sodišče za človekove pravice ne bi smelo odločati o njihovih tožbah.

Vir: RTV Slovenija