Vršilec dolžnosti libanonskega premierja Hasan Diab je na srečanju z veleposlaniki posvaril, da je Libanon zaradi vse hujše gospodarske krize le še nekaj dni oddaljen od “družbene eksplozije”.

Diab je veleposlanike in diplomate v državi zaprosil za pomoč iz tujine pri reševanju hude gospodarske krize, poroča CNN. Lokalna valuta libanonski funt je izgubil že 90 odstotkov vrednosti, kar 77 odstotkov gospodinjstev po navedbah Združenih narodov nima dovolj hrane.

Libanonci morajo zaradi pomanjkanja goriva več ur čakati pred bencinskimi črpalkami, elektrike primanjkuje do 22 ur dnevno, v državi je hudo pomanjkanje zdravil.

“Pozivam kralje, princese, predsednike in voditelje prijateljskih držav, pozivam Združene narode in vse mednarodne organizacije, naj pomagajo rešiti Libanon pred njegovim propadom,” je začasni premier sporočil veleposlanikom po navedbah libanonske tiskovne agencije NNA.

Pogajanja z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) se lahko nadaljujejo šele, ko bo Libanon imel novo vlado, trdi Diab. “Vlada nima pravice nadaljevati pogajanj z IMF-om za implementacijo načrta za okrevanje, kajti to nalaga obveznosti naslednji vladi, ki pa dogovora morda ne bo podpirala,” pravi.

Vir: RTV Slovenija