Indonezijske oblasti so prižgale zeleno luč za gradnjo spornega “Jurskega parka” v narodnem parku Komodo kljub opozorilom Unesca, da bi postavitev zabaviščnega parka lahko imela posledice na krhko okolje.

Gradnja različnih turističnih projektov se je v narodnem parku Komodo, ki sodi pod okrilje Unesca, začela lani, s tem pa sprožila strahove, da bi s tem lahko ogrozili življenjski prostor zaščitenega komodoškega varana, znanega tudi kot “komodoški zmaj”.

Prejšnji mesec so predstavniki Unesca na konferenci svetovne dediščine dejali, da bi moral načrtovani projekt nujno prestati novo oceno okoljskega vpliva zaradi strahu pred ribolovom na črno in potencialnega vpliva na naravno okolje komodoškega zmaja.


“Ta projekt se bo nadaljeval … dokazano je bilo, da ne bo nobenih posledic,” je za Reuters povedal predstavnik indonezijskega ministrstva za okolje.

Iz Unesca so po drugi strani sporočili, da so na srečanju indonezijsko vlado zaprosili za posodobljeno oceno tveganja, a odgovora ni bilo.

Projekt zavit v tančico skrivnosti
Popolnoma jasno, kaj vse projekt, osredotočen na otok Rinca, zajema, ni. Lani je vlada sporočila zgolj, da na otoku gradi “vrhunsko turistično atrakcijo”.

Rima Melani Bilaut iz indonezijskega okoljskega foruma (WALHI) je dejala, da bi projekt lahko imel posledice na lokalno skupnost, prav tako bi lahko vznemiril varane. “Vlado pozivamo, naj razvije turizem, ki temelji na ljudeh. Tu živijo ljudje,” je dejala.

Lani so uporabniki družbenih omrežij projekt primerjali z Jurskim parkom, potem ko so na dan pricurljale fotografije varana pred orjaškim turističnim vozilom.

V Indoneziji živi okoli 3.100 komodoških varanov. Ti edinstveni kuščarji z dolgim viličastim jezikom lahko zrastejo do 3 metre in tehtajo do 90 kilogramov.

Vir: RTV Slovenija