Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob objavi poročila o neuspehu pri zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov opozoril, da je svet na “katastrofalni poti” do segrevanja ozračja za 2,7 stopinje Celzija.

Poročilo Združenih narodov o obljubah 191 držav glede zmanjšanja emisij je pokazalo, da države ne bodo izpolnile cilja pariškega podnebnega sporazuma, da se globalno segrevanje omeji na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na trenutne zaveze bi bilo ob koncu desetletja 16 odstotkov več izpustov kot leta 2010. Gre za stopnjo, ki bi sčasoma privedla do segrevanja ozračja za 2,7 stopinje Celzija.

Dvig temperature ozračja za več kot 1,5 stopinje Celzija bi vodil v veliko izgubo življenj, je bil jasen Guterres.

“Kanček upanja” daje 113 držav

ZN: Pandemija covida-19 ni upočasnila podnebnih sprememb
“Skupne emisije toplogrednih plinov se gibljejo v napačno smer,” je opozorila tudi izvršna sekretarka UNFCCC-ja Patricia Espinosa. A je poudarila, da obstaja “kanček upanja” zaradi 113 držav, vključno z ZDA in Evropsko unijo, ki so posodobile svoje zaveze za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov.
S temi novimi zavezami, ki so v pariškem sporazumu poimenovane nacionalno določeni prispevki, bi države do leta 2030 svoje emisije znižale za 12 odstotkov v primerjavi z vrednostmi iz leta 2010.

Po podatkih Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC) bi morale biti emisije leta 2030 sicer 45 odstotkov nižje kot leta 2010, če želi svet doseči cilj omejitve segrevanja ozračja za 1,5 stopinje Celzija.

Veliko večjih proizvajalk izpustov medtem kljub zahtevam pariškega sporazuma še ni sprejelo posodobljenih ciljev za zmanjšanje emisij do leta 2030, poudarja AFP.

Med njimi je tudi Kitajska, ki velja za največjo proizvajalko emisij toplogrednih plinov. Na drugi strani so novi cilji Brazilije in Mehike nižji od tistih izpred petih let, izsledke analize inštituta World Resources povzema AFP.

Poročilo je izšlo nekaj tednov pred pomembno podnebno konferenco COP26, ki bo potekala v Glasgowu na Škotskem.

Vir: RTV Slovenija