Mednarodne novice

Sirija

Največje sirsko mesto Alep počasi izginja v ruševinah. Prekinitev ognja v tem mestu ne velja. Pri tem najbolj trpi civilno prebivalstvo, ki je ujeto v obleganem mestu. Mesto spominja na Sarajevo v času balkanskih vojn. (Večer, 5. maj)

Begunci in migranti

S tem ko je Evropa zaprla balkansko begunsko pot, je iz Grčije naredila eno veliko taborišče. (Delo, 5. maj)

Namestitveni center Vial v Grčiji močno spominja na koncentracijsko taborišče. Zaradi prenatrpanosti tam vladajo katastrofalne razmere. Nekateri begunci so začeli gladovno stavkati in pravijo, da bodo “vztrajali do konca – do smrti“. (Delo, 6. maj)

Delo komentira, da se je Evropa dokončno odrekla svoji iluziji o sami sebi kot prostoru svobode, humanosti, odprtosti in človekovih pravic. Begunce in migrante je spremenila v Jude 21. stoletja. (7. maj)

Trajnostni razvoj

Evropska komisija ocenjuje, da bi Evropska unija s prehodom v krožno gospodarstvo lahko prihranila neverjetnih 600 milijard evrov, 580.000 dodatnih delovnih mest in bistveno nižje izpuste ogljika. (Dnevnik, 6. maj)

Svetovalec OZN Jeffrey D. Sachs komentira, da je podnebni izziv v svojem jedru energetski izziv, saj okoli 80% svetovne primarne energije prihaja iz virov na osnovi ogljika. Do leta 2070 potrebujemo svetovno gospodarstvo, ki bo skoraj 100-odstotno brez ogljika, s čimer bi preprečili, da globalno segrevanje nevarno uide izpod nadzora. (Večer, 9. maj)

Izobraževanje / otroci

UNICEF opozarja, da 37 milijonov otrok ne more obiskovati šole zaradi posledic vojn in naravnih nesreč. Pri tem poročilo Overseas Development Institute navaja, da 1/6 otrok, starih med 3 in 18 let, ki živijo v kriznih razmerah, nujno potrebuje pomoč pri izobraževanju. (Dnevnik, 7. maj)

Nov župan Londona

Večer komentira, da so Londončani namesto strahu izbrali upanje in tako je Sadiq Khan z rekordnim številom glasov postal prvi muslimanski župan kakšne večje zahodne prestolnice. (9. maj)

Nacionalne novice

Pravica do vode

Slovenska stroka in politika se strinjata, da je potrebno pravico do pitne vode zapisati v ustavo. Sicer sedanja slovenska zakonodaja dobro varuje vodne vire, vendar njihovo upravljanje ni ustrezno urejeno. (Večer, 9. maj)