Mednarodne novice

Begunci in migranti

Evropa je begunsko tragedijo prevedla v hladnokrvne številke, z dogovorom s Turčijo ljudi spremenila v blago na modernem bazarju človeške tragedije, njihove usode pa prepustila birokraciji in dolgotrajnim azilnim postopkom. Še več, evropske politične elite so storile vse, da so humanitarno tragedijo spremenile v varnostno krizo, s katero so begunci postali ene vrste grožnja. (Delo, 24. junij)

Države od EU dobivajo sredstva za varovanje meja s tehničnimi ovirami, na drugi strani pa se v skorumpirane žepe steka delež milijardnega zaslužka tihotapcev. (Dnevnik, 24. junij)

 Brexit

Britanski ne je hud udarec za evropsko integracijo, hkrati pa bo ločevanje od EU potekalo v času več kriz; rastočega nezaupanja v EU, destabilizacije v vzhodnem sosedstvu im migracijskih pritiskov. Trenutno po svetu potekajo tektonski premiki, EU pa se bo ukvarjala sama s sabo. Če ne bo preobrata, bo EU med poraženci 21. stoletja.  (Delo, 27. junij)

Nekdanji švedski premier in zunanji minister Carl Bildt komentira, da je Velika Britanija izgubila priložnost, da bi si za vse večne čase zagotovila vodilno vlogo v Evropi, ki se ji je ponujala. (Večer, 28. junij)

Nacionalne novice

Človekove pravice

Za slepe na sodiščih je “pravica še vedno slepa” – slepi in slabovidni imajo zakonsko pravico do brezplačne prilagoditve vseh sodnih pisanj v njim zaznavno obliko, vendar se v praksi to vedno ne izvaja. Slepi in slabovidni se pogosto ne odločajo za vztrajanje pri uresničevanju svojih pravic, saj je težje vztrajati, kot breme preprosto prevzeti nase. (Večer, 29. junij)