V torek, 31. maja, ob 16. uri. Vabljeni!

Ob letošnji 30. obletnici članstva Slovenije v OZN v sodelovanju Ministrstva za zunanje zadeve in Društva za Združene narode za Slovenijo poteka kampanja 30 let Slovenije v OZN, katere namen je Organizacijo združenih narodov in dosežke Slovenije v njej približati splošni slovenski javnosti, zlasti mladim.

Od 1. do 30. maja je v objavah na Facebooku vsak dan predstavljen določen vidik delovanja Slovenije v Združenih narodih ali v eni od specializiranih agencij – od članstev Slovenije v izvršnih odborih teles in specializiranih agencijah OZN pa do reševanja globalnih izzivov.

Kampanja 30 let Slovenije v OZN se bo zaključila 31. maja z virtualno okroglo mizo, odprto tudi za splošno javnost. To bo odlična priložnost za konstruktivno izmenjavo mnenj glede že prehojene poti ter izzivov in priložnosti, ki so pred nami. Dogodek bo moderiral dr. Andraž Zidar. Panelisti, ki so vsak na svoj način vpeti v delo Združenih narodov, bodo predstavili svoje videnje organizacije in vloge Slovenije v njej.

Veleposlanik Igor Jukič je generalni direktor za multilateralo in razvojno sodelovanje. Pred tem je bil med drugim v. d. generalnega sekretarja Ministrstva za zunanje zadeve, vodja Sektorja za varnostno politiko, politični direktor in vodja Sektorja za skupno zunanjo in varnostno politiko ter vodja Sektorja za gospodarsko sodelovanje 2. V obdobju 2003–2007 je služboval na Stalnem predstavništvu RS pri Uradu OZN v Ženevi, 2015–2019 pa je bil veleposlanik RS v Ankari.

Veleposlanik dr. Andrej Benedejčič ima za seboj številne napotitve v tujino, tudi pri OZN v New Yorku, in sicer v obdobju slovenskega članstva v Varnostnem svetu v obdobju 1998–1999. Prav tako je bil veleposlanik v Moskvi, stalni predstavnik pri zvezi NATO v Bruslju ter pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju.

Dr. Bojko Bučar je zaslužni profesor mednarodnih odnosov na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Je dolgoletni predsednik Društva za Združene narode za Slovenijo ter avtor številnih znanstvenih in poljudnih člankov.

Dr. Boštjan Udovič je izredni profesor s področja diplomacije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani in gostujoči predavatelj na Univerzi v Salzburgu. Je strokovnjak s področja diplomatskih študij ter član domačih in mednarodnih posvetovalnih teles na področju diplomacije. Med drugim se ukvarja s položajem države v mednarodni skupnosti, kulturno in gospodarsko diplomacijo ter zgodovino diplomacije.

Sabina Carli je atašejka na Stalnem predstavništvu Slovenije pri Uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah v Ženevi. Pred zaposlitvijo na Ministrstvu za zunanje zadeve je bila eno leto slovenska mladinska delegatka pri OZN in šest let delala pri projektih mladinske sekcije Društva za Združene narode za Slovenijo. Bila je tudi vodja projektov na Centru za evropsko prihodnost.

Webex koordinate:
Povezava: https://mzz.webex.com/mzz/j.php?MTID=m80e1371250838fed19fec7579b7f9d09
Številka srečanja: 2730 716 3184
Geslo: united