Galerija FDV v sodelovanju z Društvom za Združene narode (ZN) za Slovenijo in Informacijsko službo ZN na Dunaju ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta (27. januar) v četrtek, 25. 1. 2018, ob 12:30, vabi na otvoritev razstave z naslovom Sovražni govor kot zločin.

Kaj je propaganda? Danes ima beseda negativen prizvok, saj se jo povezuje z manipulacijo in pranjem možganov. Stoji kot antiteza objektivnosti, racionalnosti in resničnosti. Kdaj postane sovražni govor zločin? Ali lahko sploh ustvarimo demokratični sistem in omejimo ključno demokratično načelo, kot je svoboda izražanja? Razstava v nas vzbudi marsikatero resno vprašanje, v svojem bistvu pa nam prikaže sofisticirane propagandne kampanje nacistov in njihovo zapuščino.

Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta je na svojem zasedanju 1. novembra 2005 z resolucijo 60/7 proglasila Generalna skupščina Združenih narodov kot vsakoletni mednarodni dan spomina na žrtve fašističnega in nacističnega holokavsta. 27. januar je za vsakoletni svetovni dan spomina na žrtve holokavsta izbran kot dan zloma in prekinitve holokavsta. Na ta dan leta 1945 je ruska Rdeča armada osvobodila največje nacistično taborišče smrti Auschwitz-Birkenau na Poljskem.

Tematiko razstave bo komentiral dr. Igor Pribac, izredni profesor za socialno filozofijo in filozofijo zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Na otvoritvi razstave bomo predvajali tudi video sporočilo generalnega sekretarja ZN Antónia Guterresa ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta.

Otvoritev razstave bo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, Kardeljeva ploščad 5, Ljubljana.