V okviru mednarodne mladinske konference »Youth Conference on Global Matters«, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, simulacija mednarodnih pogajanj in razprave o sodobnih globalnih neenakostih.

Društvo za Združene narode (ZN) za Slovenijo med 11. in 15. julijem 2016 na Fakulteti za družbene vede (FDV) organizira mednarodno mladinsko konferenco z naslovom »MUNSC Salient – Youth Conference on Global Matters«. V sklopu mladinske sekcije Društva za ZN že štiri leta deluje Model United Nations Slovenia Club (MUNSC), prvi slovenski t. i. MUN klub, ki konferenco organizira v sodelovanju z mladinskimi društvi za ZN iz tujine. Na petdnevni simulaciji bo sodelovalo 80 udeležencev iz Slovenije in tujine. Pod krovno temo naslavljanja sodobnih neenakosti želi MUNSC Salient raziskati vzroke, simptome in možne rešitve neenakosti, ki opredeljujejo družbe v 21. stoletju, in kateri lahko pomenijo resno grožnjo miru in stabilnosti na svetu.

Osrednja aktivnost konference je simulacija delovanja različnih teles mednarodnih organizacij. Udeleženci se bodo prelevili v predstavnike držav in svoje pogajalske sposobnosti preizkusili v razpravah o perečih globalnih vprašanjih. V okviru simulacije Varnostnega sveta ZN bodo udeleženci razpravljali o radikalizaciji mladih in pomembnosti vključevanja mladih v odločevalske procese; v Evropskem svetu bodo naslovili vprašanje multikulturalizma in evropskega reda v luči sodobnih migracij; delegati Sveta ZN za človekove pravice pa bodo razpravljali o pravici narodov in posameznikov do mednarodne solidarnosti kot podlage za pravičnejši mednarodni red.

V okviru razprav, predavanj in okroglih miz bodo naslovljene različne dimenzije krovne teme. Ob otvoritvi bo preko video nagovora udeležence pozdravil direktor Informacijske službe ZN na Dunaju Martin Nesirky. O sodobnih razvojnih izzivih s poudarkom na migracijskih tokovih bo v otvoritvenem nagovoru spregovorila namestnica generalnega direktorja za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo Veronika Bošković Pohar z Ministrstva za zunanje zadeve. Z ukrajinskim veleposlanikom nj. eksc. Mykhailom F. Brodovychem bodo udeleženci razpravljali o sodobnih varnostnih in humanitarnih izzivih, z italijanskim veleposlanikom nj. eksc. Paolom Trichilom pa o izkušnjah Italije pri oskrbi beguncev. Prof. dr. Maja Bučar s FDV bo udeležencem predstavila migracijske izzive in priložnosti skozi prizmo mednarodnega razvojnega sodelovanja. Na okrogli mizi o multikulturni prihodnosti Evrope bodo o sodobnih izzivih razpravljali Matjaž Gruden s Sveta Evrope, dr. Neža Kogovšek Šalamon z Mirovnega inštituta in Ervin Hladnik Milharčič z Dnevnika; razpravo bo moderirala izr. prof. dr. Ana Bojinović Fenko s FDV.

Z akademiki bodo udeleženci razpravljali o sodobnih neenakostih v 21. stoletju. Konferenca se bo zaključila na Mestni občini Ljubljana s srečanjem z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Poleg krepitve razumevanja kompleksnosti in prepletenosti sodobnih globalnih izzivov MUNSC Salient udeležencem ponuja priložnost izboljšanja veščin in mreženja z vrstniki iz tujine ter s strokovnjaki s posameznih področij. Prizadevamo si vzpostaviti trajne povezave bodočih odločevalcev, ki bodo svoje medkulturne izkušnje uporabili za učinkovito naslavljanje prihodnjih izzivov.

Konferenco so podprli Ministrstvo za zunanje zadeve, Central European Initiative, Veleposlaništvo ZDA v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede, ŠOU v Ljubljani, Študentska organizacija Fakultete za družbene vede in Ljubljanski potniški promet. Vsem pokroviteljem se Društvo za Združene narode iskreno zahvaljuje za podporo in sodelovanje!