Na prvi dvodnevni konferenci v letu 2018, ki jo je organiziral Model United Nations Club Slovenia  je sodelovalo 19 udeležencev. Na konferenci smo gostili tudi udeležence iz hrvaškega Društva za združene narode. Skupaj smo diskutirali na temo Third Intifada¸ ki je umestila zasedanje Varnostnega sveta OZN v leto 2019. Odbor je obravnaval kritično poslabšanje odnosov med Izraelom in Palestino.

Prvi dan simulacije se je pričel s pozitivnim pristopom delegatov, ki so bili prepričani, da bodo lahko dokončno razrešili konflikt, ki pesti mednarodno skupnost in se pojavlja na agendi OZN že od ustanovitve organizacije: Izraelsko-palestinski konflikt. Kljub nadobudnim predlogom, je kmalu sledil opomnik o realnosti situacije, ki je izpostavil globino konflikta. Delegati so obupano iskali odgovore na pereča vprašanja, ki so se vseskozi spreminjala skozi interaktivno komponento simulacije, ki je vseskozi ažurirala delegate o dogodkih v regiji. Diskusija delegatov je prikazala močno razcepljenost odbora, ki jo niti tradicionalno neopredeljena Kitajska ni uspela konsolidirati. Razcepljenost je odražala tudi priprava dveh ločenih dokumentov, ki sta bila oddana predsedstvu odbora.

Naslednji dan je diskusija bila osredotočena ravno na vsebino dokumentov, ki so jih pripravili delegati. Udeleženci so poizkušali izkoristiti svoje diplomatske in pogajalske veščine za pridobivanje podpore v odboru. Nekateri so bili pri tem uspešnejši, zato je dokončna resolucija odražala močno podporo ciljem Izraela, čemur je bistveno pripomogla podpora delegacije Združenih držav Amerike. Kljub podpori velesile, resolucija ni pridobila zadostnega števila glasov, da bi jo Varnostni svet sprejel.

Kljub scenariju, ki je bil izmišljen, je simulacija resnično izpostavila naraščajočo kompleksnost Izraelsko-palestinskega konflikta, za katerega ni vidne razrešitve v tem trenutku. Mednarodna skupnost je lahko zaskrbljena, da smo tudi izven hipotetične situacije slišali pozive k Tretji intifadi.