Mladi so na literarnem natečaju ob dnevu človekovih pravic razmišljali o dostopu do čiste vode in sanitarne ureditve, v povezavi z globalnim učenjem ter uresničevanjem ciljev trajnostnega razvoja. Nagrajena dela bodo izšla v posebni e-publikaciji.

V natečaju so bili kot ključni ocenjevalni kriteriji navedeni izvirnost, povezanost z razpisano tematiko in sporočilnost. Sodelovali so lahko mladi v starosti od 12 do 29 let. Natečaj je bil razdeljen na dva sklopa: literarni natečaj in fotografski natečaj.

Na literarni natečaj je prispelo 25 del. Prispeli izdelki v vsakem sklopu so bili razdeljeni na tri starostne skupine: osnovnošolke_ ci, srednješolci_ke ter mladi do 29. leta. Izbirna komisija v sestavi dr. Sonja Merljak Zdovc, urednica Časorisa, mag. Barbara Urbanija, Urad za Unesco, v imenu organizatorjev pa Patricija Virtič (Platforma SLOGA), je izbrala najboljša literarna dela.

–       starostna skupina: osnovna šola
»Zadnja solzica« avtorice Marjete Povše
»Tekoče zlato« avtorice Ane Dvoršak
»Voda je pravica, ne privilegij« avtorice Žane Muršec

–       starostna skupina: srednja šola
»Zamisli si« avtorice Ive Topolovec
»Od ljudi za ljudi« avtorja Maxa Jerovčnika
»Vir življenja, ne trpljenja« avtorjev Maje Medved in Tosje Pišek

–       starostna skupina: mladi
»Ne pomislim« avtorice Erike Kum
»Voda je za vse!« avtorja Juša Javornika
»Vojne zaradi vode« avtorja Tomislava Levanića

Nagrado za najizvirnejše delo celotnega literarnega natečaja je izbirna komisija zaradi sporočilnosti in izvirnosti podelila literarnemu delu »Zadnja solzica« avtorice Marjete Povše.

Nagrajena dela bodo objavljena tudi v publikaciji, ki bo izšla marca 2022. V njej bodo objavljena tudi nagrajena dela fotografskega sklopa.

Mladinski natečaj sta soorganizirata Platforma SLOGA in Društvo za Združene narode za Slovenijo.

Letošnji natečaj poteka v sklopu projekta Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – projekt predsedovanja EU 2020–2022, ki ga sofinancirajo Ministrstvo RS za javno upravo, Ministrstvo RS za zunanje zadeve in Evropska unija. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Vlade Republike Slovenije in/ali EU.

NATEČAJ ČP logotipi