Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije, v sodelovanju z Blejskim strateškim forumom, Evropsko komisijo in Chatham House, organizira 13. mednarodno konferenco Dan Afrike.

Dogodek ima častno pokroviteljico, predsednico Republike Slovenije, in si prizadeva izboljšati politike med Evropo in Afriko ter okrepiti bilateralne odnose med Slovenijo in afriškimi državami. Konferenca bo letos posvečena zelenemu prehodu, poudarjajoč povezavo med podnebno krizo, svetovnim mirom in varnostjo ter trajnostnim razvojem. Osredotočila se bo na zeleno energijo kot katalizatorja trajnostnega gospodarskega razvoja in stabilnosti, zlasti v kontekstu članstva Slovenije v Varnostnem svetu OZN.

Sodelujoči bodo razpravljali o vlogi zelenih tehnologij, trajnostnih praks in okolju prijaznih politik pri spodbujanju pozitivnih sprememb. Konferenca bo nudila platformo za izmenjavo mnenj in sodelovanje med Evropo in Afriko ter vključevala kulturni program z nastopi slovenskih in afriških glasbenikov v duhu medkulturnega dialoga.

Konferenca bo povezala odločevalce in strokovnjake iz Slovenije, Evrope in Afrike, ki bodo razpravljali o ključnih izzivih zelenega prehoda, prednostnih nalogah in krepitvi partnerstva med Evropo in Afriko na tem področju.

Na dogodek so povabljeni visoki predstavniki afriških držav, predstavniki Evropske unije, mednarodnih organizacij, diplomatske skupnosti, nevladnih organizacij, afriške diaspore v Sloveniji, gospodarstveniki, strokovnjaki za vprašanja zelenega prehoda, raziskovalci, novinarji in številni drugi.

Več informacij je na voljo na spletni strani Blejskega strateškega foruma in spletni strani Republike Slovenije

Program konference je na voljo na tej povezavi.