Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve vabi na 12. mednarodno konferenco Dan Afrike, ki bo potekala 20. in 21. aprila 2023 na Brdu pri Kranju. Dogodek organizira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije v partnerstvu z Blejskim strateškim forumom, Chatham House in Evropsko komisijo. Konferenca je letni dogodek, katerega namen je krepiti medsebojno razumevanje in sodelovanje med Slovenijo in Afriko.

Tema letošnje konference bo podnebna varnost. Podnebne spremembe so ena najresnejših groženj svetovni varnosti in Afrika je med najranljivejšimi na tem področju. Ker se s posledicami podnebnih sprememb nobena država ne more soočiti sama, menimo, da so močna medregionalna partnerstva ključnega pomena. Letošnja konferenca bo povezala odločevalce in strokovnjake iz Slovenije, Evrope, Afrike in nekaterih drugih delov sveta, da bi razpravljali o izzivih, ki jih prinašajo podnebne spremembe, ter identificirali ukrepe, ki so potrebni za soočanje s posledicami teh sprememb.

Prvi dan konference bo osredotočen na politične teme, drugi dan pa na gospodarsko sodelovanje, vključno s poslovnimi rešitvami za odpravljanje negativnih posledic podnebnih sprememb.

Konferenco bo gostila in slovensno odprla ministrica za zunanje in evropske zadeve ga. Tanja Fajon. Udeležila se je bo predsednica Republike Slovenije ga. Nataša Pirc Musar, ki bo nagovorila udeležence. Sodelovala bosta tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport g. Matjaž Han in minister za naravne vire in prostor g. Uroš Brežan.

Udeležbo na konferenci je potrdilo več ministrov afriških držav, predstavniki Evropske unije, mednarodnih organizacij, diplomatske skupnosti, nevladnih organizacij, afriške diaspore v Sloveniji, gospodarstveniki, strokovnjaki za podnebna vprašanja, raziskovalci, novinarji in številni drugi.

Za udeležbo na dogodku se lahko registrirate TUKAJ. Registracija je obvezna za udeležbo.

Končni program bo objavljen na www.gov.si/dan-afrike, ker so na razpolago tudi ostane informacije o dogodku.