Ob nedavnih kibernetskih napadih strokovnjaki Združenih narodov opozarjajo, da je le-te mogoče preprečiti, ter da ima splet – tudi skriti, t.i. ”dark net” – dobre elemente za to.

Uporabniki svetovnega spleta v 150 državah so bili prizadeti v okviru ”WannaCry” zahtev za odkupnino, nekateri izmed njih so plačali na stotine dolarjev v digitalni valuti bitcoin, da bi jim vrnili fotografije in druge datoteke na prenosnikih, nekateri ljudje se zaradi napada niso mogli vkrcati na vlake v Nemčiji ali obiskati zdravnika v Združenih državah.

Neil Walsh, vodja Oddelka za kibernetsko varnost in nastajajočih zločinov pri ZN na Dunaju, je dejal, da so organi kazenskega pregona in diplomati svarili pred napadi takšnega obsega.

Petkov napad je povzročil izsiljevalski sev v operacijskem sistemu Windows, ki se je začel kot stisnjena datoteka zip in vdrl v varnostno vrzel operacijskega sistema. Bolnišnice, banke in druge organizacije po svetu so bile odrezane od svetovnega spleta. Walsh je dejal, da je bil napad tako obsežen zaradi zastarelih operacijskih sistemov in neuporabe proti virusnih programov. In dodal, da v primerih, ko ne pričakujemo datoteke ali le-ta izgleda čudno, je ne odpiramo.

Na sedežu ZN na Dunaju so se poleg Walsha zbrale še skupine strokovnjakov iz Gvatemale, El Salvadorja, Tunizije in Tajske, ki bodo skupaj ustvarile sistem za medvladni odziv na kibernetske napade, kar vključuje tako ozaveščanje javnosti o nevarnostnih interneta, posebna pozornost bo namenjena otrokom in njihovim staršem, pri delu pa bodo sodelovali tudi s policijo, javnimi tožilci in sodniki iz vsega sveta, da bodo izboljšali odziv sodne veje oblasti v primeru napadov. Urad Združenih narodov za boj proti mamilom in kriminalu (UNODC) se zavzema za svoboden in odprt splet, ki se ga ne uporablja za zle namene.

Walsha je presenetil odziv nekaterih vlad, ki že vrsto let zatrjujejo, da v njihovih državah ni kibernetskih napadov in da pri njih tudi ni grožnje, da bi se le-ti zgodili. V resnici pa strokovnjak ZN ugotavlja, da države niso zmožne ugotoviti, da se je napad zgodil, ga pričakovati ali se nanj odzvati. Njegova naloga je, da ljudem pomaga razumeti nevarnost in jim svetuje, da se možnost napada čimbolj zmanjša. Walsheva skupina spodbuja žtrve, da napade prijavijo policiji ali celo poiščejo pomoč pri nevladnih dobrodelnih organizacijah, saj tudi za kibernetski prostor velja, da ni kaznivega dejanja brez žrtve.

Kibernetski napadi so od napadov poimenovanih ”Melissa” in ”I Love You” v letih 1999 in 2000 zelo napredovali, prav tako so vse bolj pogosti in uničujoči. V zadnjem času so najbolj nevarni t.i. ”botnet”, ki se pritihotapijo v računalnik in čakajo na nadaljnja navodila. Obenem pa kibernetski kriminalci pri svojem delu poleg napadov na računalnike in pametne telefone, ciljajo na številne naprave, ki so povezane s svetovnim spletom npr. hladilnike, nadzorne kamere, televizorje.

Posledice kibernetskih napadov bodo v prihodnje najbolj uničujoče za države v razvoju. Le-te pogosto nimajo zmogljivosti, da bi se odzvale na napade, kar je lahko uničujoče za njihovo infrastrukturo in ima širše negativne učinke.

Strokovnjak ZN, Walsh, je zaključil, da kljub pomanjkanju enotne definicije in poimenovanja za nastalo problematiko, je kibernetski kriminal postal ena izmed politično obravnavanih tem. Naloga UNODC je pomagati političnim in diplomatskim razpravam ter zagotoviti pomoč pri preiskavah, saj so tovrstna dejanja kazniva, ne glede na njihovo poimenovanje.

Vir: UN News Centre