Med drugo svetovno vojno se je Chiune Sugihara, japonski diplomat, ki je deloval kot konzul v Litvi, odrekel spoštovanju navodil lastne vlade in izdajal vizume za Jude, ki so bežali pred nacističnim preganjanjem.

Sugihara je izdal več kot 2.000 tranzitnih vizumov judovskim beguncem leta 1940, tako da je še naprej podpisoval potne listine, tudi potem, ko so že zaprli japonski konzulat. Veliko viz, ki jih je izdal, je bilo namenjenih vsem članom družine. Tako raziskovalci danes ocenjujejo, da je Sugihara rešil okoli 6.000 Judov.

Potne listine so jim omogočale prehod skozi Japonsko v Šanghaj, Kitajsko in od tam v Indijo, od koder so potovali do končnega cilja – Združenih držav Amerike. Zaradi izdajanja vizumov judovskim beguncem je Sugihara postal “persona non grata” (latinski izraz za nezaželeno osebo) lastni vladi, ki je šele kasneje priznala njegovo junaštvo.

“Sugihara je dal največji dar – dar življenja – moji družini in številnim drugim. Spomin na ta dejanja moramo ohraniti” je dejal Richard A. Salomon, sin rešenega Juda, in dodal, da je soustanovitelj muzeja holokavsta v Illinoisu, ki hrani največjo zbirko spominkov na Sugihara v Združenih državah Amerike.

“Zgodovina se ponavlja, to je tisto, kar se moramo naučiti iz naše preteklosti. Vendar imamo tendenco, da pozabimo naučeno” je opozoril Cellin Gluck, direktor filma o Sugihari, in dodal, da film časovno zelo sovpada s sedanjostjo, saj se svet ponovno sooča s podobnim problemom, morda ne na povsem enak način, vendar v obliki diskriminacije proti beguncem in skupinam izgnanih. “Ne smemo dovoliti, da se ponovi”, je poudaril.

Združeni narodi so leta 2005 s posebno resolucijo 27. januar razglasili za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. V letu 2017 se bo v zvezi z obeleževanjem spomina na holokavst v okviru Outreach programa Zduženih narodov – programa določenega z resolucijo v letu 2005, odvilo več dogodkov pod skupnim naslovom “Spomin na žrtve holokavsta: izobraževanje za boljšo prihodnost”.

Vir: OZN