Po odkritju sedemdesetih mrtvih tigrovih mladičev, tigrovih kož, talismanov in drugih živalskih delov v budističnem templju na Tajskem sta dve agenciji Združenih narodov, Program Združenih narodov za okolje (UNEP) in Urad Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC), podali skupno izjavo za javnost, v kateri opozarjata, da pretresljivo odkritje predstavlja le majhen delček razsežnosti nezakonite trgovine s prostoživečimi živalmi. Nezakonita trgovina pospešuje izumiranje nekaterih zaščitenih vrst, agenciji pa opozarjata, da, dokler ne bo odpravljena, lahko pričakujemo še več tovrstnih prizorov, ki so v preteklih dneh pretresli svet.

Skupna izjava za javnost poudarja, da sta ravno razsežnost tovrstnega nezakonitega trgovanja in nujnost njegove odprave privedla k zagonu kampanje Wild for Life, ki poziva vse akterje (vlade, posameznike, civilno družbo, podjetja idr.) k preprečevanju in končanju nezakonite trgovine s prostoživečimi živalmi. Kampanjo so podprli številni zvezdniki, kot npr. igralec Ian Somerhalder, manekenka Gisele Bündchen in nogometaš Yaya Touré.

Tudi letošnji svetovni dan okolja, ki ga obeležujemo 5. junija, je posvečen osveščanju javnosti o tej problematiki, ki je zelo donosen posel za kriminalce, obenem pa po besedah agencij spodkopava okolje, gospodarstvo, skupnosti in varnost. Da je to resen problem, ki ga je potrebno nemudoma nasloviti na svetovni ravni, je julija lani potrdila tudi Generalna skupščina ZN s sprejemom Resolucije A/69/L.80; ta je med drugim države pozivala k uvrstitvi tovrstne nezakonite trgovine med huda kazniva dejanja in k njenemu preprečevanju ter odpravljanju.

VIRA: UN NEWS CENTRE in WILD FOR LIFE