Direktorica Urada Združenih narodov za vesoljske zadeve (UNOOSA) Simonetta Di Pippo je pozvala mednarodno skupnost k dvigu ozaveščenosti o nevarnostih asteroidov in razvoju načrta, ki bo zmanjšal nevarnost vpliva udarca morebitnega asteroida.

Ob prvi obeležitvi mednarodnega dne asteroidov, 30. junij, je direktorica UNOOSA Simonetta Di Pippo dejala, da je mednarodni dan priložnost, da se naučimo več o tehnološkem razvoju po svetu, ki omogoča zaznavanje in štetje asteroidov. Izpostavila je, da je mednarodno sodelovanje najboljši možni način obravnave omenjene tematike.

Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) je 30. junij izbrala za mednarodni dan asteroidov, saj je tega dne leta 1908 Tungsk v sibirski Rusiji prizadela močna eksplozija, ki jo je povzročil asteroid in pod seboj uničil več kot 80 milijonov dreves. Do danes se eksplozija šteje za najhujšo posledico delovanja nekega asteroida.

Namen dneva, posvečenega asteroidom, je ozaveščati javnost o škodljivih posledicah asteroidov in jo obvestiti o kriznih ukrepih, ki bodo sprejeti na svetovni ravni, in sicer v primeru resne grožnje našemu planetu.

UNOOSA, ki je bil ustanovljen leta 1962 in ima sedež na Dunaju, si je več let prizadeval pridobiti priznanje, da so asteroidi in kometi svetoven problem, ki zahteva odziv na mednarodni ravni. Septembra 2016 so tudi že napovedali prvo vesoljsko misijo ZN s ciljnim zagonom leta 2021.

Dejavnosti povezane z vesoljem ZN obeležujejo tudi 12. aprila z mednarodnim dnem vesoljskih poletov s posadko. Letos so obeležili že 56. obletnico prvega poleta človeka v vesolje. Čast je takrat pripadla Juriju Gagarinu, sovjetskemu državljanu.

Vir: UN News Centre