Vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je države posvaril pred samozadovoljstvom, saj se bodo še naprej soočale s COVID-19, pri čemer pa se razume, da državljani postajajo utrujeni od ukrepa ostati doma, katerega namen je preprečiti širjenje bolezni.

V sredo je Tedros poročal, da je večina držav še vedno v zelo zgodnjih fazah svojih epidemij, medtem ko v nekaterih državah, ki so bile prizadete prej, zdaj začenja število okuženih znova naraščati. Na svetovni ravni je število primerov doseglo skoraj 2,5 milijona, pri čemer je virus zahteval več kot 160.000 smrtnih žrtev.

Medtem ko se zdi, da je večina epidemij v zahodni Evropi stabilna ali upada, se v Afriki, Srednji in Južni Ameriki ter vzhodni Evropi kljub majhnemu številu okuženih, pojavlja zaskrbljujoč trend rasti okužb.

Tedros je izpostavil, da čeprav zaustavitev javnega življenja in fizično distanciranje pomagata pri zatiranju prenosa v številnih državah, virus ostaja izjemno nevaren. Večina svetovnega prebivalstva je še vedno zelo dovzetna za okužbo, posledično pa se lahko epidemija ponovno pojavi.

Kljub temu da si tako ljudje kot tudi WHO želi nadaljevati z življenjem in si za ta cilj skupno prizadevamo, bomo najprej morali sprejeti “novo normalno stanje” in oblikovati bolj zdrav, varen in pripravljen svet.

Tedros je poudaril šest ukrepov javnega zdravja, za katere si WHO prizadeva od začetka pandemije, ki se osredotočajo na odkrivanje, izolacijo, testiranje, zdravljenje in karanteno. Zadnji korak vključuje izobraževanje in krepitev vloge javnosti.

Za zajezitev širjenja virusa si prizadevajo tudi telekomunikacijska podjetja po vsem svetu, ki jih WHO spodbuja k zagotavljanju informacij o COVID-19 prek mobilnih besedilnih sporočil, objavljenih v začetku tega tedna, in sicer v sodelovanju z Mednarodno zvezo za telekomunikacije.

Cilj je doseči polovico svetovnega prebivalstva, ki nima dostopa do interneta, začenši v azijsko-pacifiški regiji pred globalnim uvajanjem.

Tedros je poročal tudi, da so skupaj s Svetovno trgovinsko organizacijo objavili tudi poziv in države pozvali, da zagotovijo normalen čezmejni pretok življenjsko pomembnih medicinskih potrebščin in drugih dobrin ter storitev, kot tudi, da se odpravi nepotrebne motnje v svetovnih dobavnih verigah.

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Vir: ZN

Logo MRS
LOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNO
logo_Sloga1