Varnostni svet Združenih narodov (VS ZN) se bo v četrtek sestal na nujnem zasedanju zaradi ofenzive sirske vojske ob podpori ruske vojske na jugu Sirije proti upornikom, zaradi katere je z območja zbežalo že okoli 300.000 ljudi. Za javnost zaprto zasedanje sta zahtevali predsedujoči Varnostnemu svetu ZN Švedska in Kuvajt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Združeni narodi ocenjujejo, da je od začetka bombardiranja jugozahodne province Dara 19. junija z območja zbežalo med 270.000 in 330.000 ljudi. Na četrtkovem zasedanju bo Urad ZN za koordinacijo humanitarnih zadev poročal članom Varnostnega sveta ZN o humanitarnih razmerah v Dari, ki meji na Jordanijo.

Švedsko predsedstvo je izpostavilo, da je naraščanje nasilja v Siriji nov dokaz neuspeha strani v konfliktu, da bi zaščitili civiliste in civilno infrastrukturo. “Potrebno je okrepiti napore za zmanjšanje nasilja, tudi zato, da bi omogočili prihod konvoja ZN s pomočjo, ki čaka na meji v Jordaniji,” so poudarili.

Jordanija in Izrael sta sicer sporočila, da njune meje ostajajo zaprte, čeprav več deset tisoč Sircev skuša pobegniti pred ofenzivo sirskih režimskih sil. Jordanija, ki že gosti okoli 650.000 sirskih beguncev, poudarja, da novih beguncev ne more sprejeti.

Po poročanju Russia Today je sirska vlada v torek pozvala sirske begunce, naj se vrnejo na svoje domove v območjih, od koder so izgnali teroriste. Predstavnik sirskega zunanjega ministrstva je za sirsko tiskovno agencijo Sana še zatrdil, da so se številni begunci že vrnili na svoje domove v osvobojenih krajih. Vlada je potrdila odgovornost za njihovo varnost.

Islamistična teroristična skupina Islamska država (IS) je medtem v torek sporočila, da je bil v spopadu s sirskimi vladnimi silami v Homsu ubit Hudhajfah al Badri, sin vodje IS Abuja Bakra al Bagdadija.

IS, ki je leta 2014 v delu Sirije in Iraka razglasil “čezmejni kalifat”, je doslej izgubil ogromno ozemlja. V Siriji nadzira le še tri odstotka ozemlja, poroča AFP.

Vir: STA