Dogajanje v Demokratični republiki Kongo (DRK) je po mnenju Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN) skrb vzbujajoče, saj nasilje še vedno narašča v provinci Kasai, ki leži v zahodnem delu države.

Poročilo generalnega sekretarja ZN o nedavnih dogodkih v DRK je predstavil generalni podsekretar za mirovne operacije, Jean-Pierre Lacroix, ki je ob svojem nedavnem obisku države pozval Svet k podpori vlade in ljudi, da ohranijo napredek zadnjih sedemnajstih let.

Generalni podsekretar je izpostavil, da trenutna politična situacija, naraščajoča nevarnost in slabšanje človekovih pravic ter humanitarna situacija zahtevajo resen odgovor regionalnih in mednarodnih partnerjev.

Z odgovorom je potrebno zagotoviti pomoč pri ustvarjanju pogojev za uspešno tranzicijo s poštenimi in vključujočimi volitvami, kljub temu da je bil podpisan politični sporazum, ki je določil, da bodo volitve potekale konec tega leta. Politični sporazum s konca preteklega leta je namreč omogočil predsedniku, Josephu Kabili, da ohrani svoj položaj po formalnem prenehanju predsedniške funkcije.

Lacroix je v izjavi dejal, da implementacija sporazuma ne poteka ustrezno. Ko je bil Kongo v poteku tranzicije, je bilo bolj kot kadarkoli prej potrebno za državne politične akterje in mednarodne partnerje, vključno s člani Sveta, da se implementira politični sporazum.

Podpora implementaciji sporazuma, vključno z zagotovitvijo volitev in zaščito civilnega prebivalstva, ostaja ključna prioriteta MUNOSCO mirovne misije ZN, ki je zavezana tako svojim temeljnim ciljem kot odzivu na spreminjajoče se razmere na terenu. Hkrati je mirovna misija pod strateški pregledom, ki bo verjetno spremenil njeno strukturo in mandat.

Demokratična republika Kongo se sooča tudi s hudimi kršitvami človekovih pravic. Viri poročajo o številnih množičnih grobiščih, delo državnih organov pa je počasno. ZN so v mesecu maju in juniju poročali tudi o povišanem številu izseljenih ljudi.

Lacroix je v izjavi izpostavil tudi, da je potrebno rešiti politično situacijo in nato zagotoviti, da bodo posamezniki prevzeli odgovornost za svoje dejanja. Kljub negotovosti je mirovna misija MUNOSCO zagotovila stabilnost na določenih območjih. V mestu Tshimbulu so ponovno odprli nekatere šole in cerkve. S kombinacijo nadzora nad spoštovanjem človekovih pravic in političnim dosegom vojaške prisotnosti, misija pomaga pri vrnitvi nekaterih meril stabilnosti.

Vir: UN News Centre