Države morajo ukrepati hitro in odločno, da bi preprečile epidemijo koronavirusa COVID-19, je dejala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je globalno tveganje za okužbo dvignila na ‘zelo visoko’. 

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je sicer pozdravil podatke, ki kažejo, da je Kitajska v zadnjih 24 urah zabeležila najnižje število primerov v več kot enem mesecu (329), skupaj že 78.959 primerov okužbe. Kot je zatrdil WHO, je samo na Kitajskem okrevalo že več kot 36.000 ljudi.

V pogovoru s svetovnimi mediji je generalni sekretar ZN António Guterres pozval vse vlade, da okrepijo in storijo vse, kar je mogoče, da preprečijo stigmatizacijo obolelih in naj spoštujejo njihove človekove pravice. Hkrati je pozval k solidarnosti in popolni podpori. Ob Tedrosovih besedah je Guterres poudaril pomen priprave ter izjavil, da ‘največji sovražnik v tem trenutku ni virus. To so strah, govorice in stigma’.

V preostalem delu sveta so okužbe z virusom še vedno v porastu. Generalni direktor WHO je dejal, da čeprav je naraščajoče število primerov in prizadetih držav v zadnjih dneh zaskrbljujoče, ni dokazov, da bi se virus prosto širil v skupnostih. Dodal je, da njihovi epidemiologi dogajanje nenehno spremljajo in so vseeno ocenili, da je tveganje za širjenje in tveganje vpliva COVID -19 na svetovni ravni zelo visoko.

V Nigeriji, kjer je bil potrjen in izoliran prvi primer okužbe, je WHO dejal, da ima ‘veliko zaupanje’, da se bo država uspešno spoprijela z virusom, saj se je v preteklosti uspešno soočila tudi z drugimi izbruhi bolezni, kot sta bili Lasa vročica in ošpice.

Dr. Mike Ryan, vodja programa za nujna zdravstvena stanja pri WHO, je dejal, da je namen zvišanja stopnje nevarnosti države spodbuditi k ukrepanju. Virus moramo upočasniti, ker zdravstveni sistemi po vsem svetu nanj preprosto niso pripravljeni.

Trenutno je po vsem svetu v razvoju več kot dvajset cepiv, skupaj z več terapevtskimi zdravili. Prve rezultate lahko pričakujemo že v nekaj tednih.

Medtem je najboljše, kar lahko ljudje storijo, da so skrbni pri osebni higieni, vztraja šef zdravstvene agencije ZN, in da smo pozorni na simptome, ki vključujejo suh kašelj in vročino. Preventivni zdravstveni nasveti so še posebej pomembni pri umivanju rok z milom ali alkoholnimi geli, kihanju ali kašljanju v robce in da ostanemo doma, če se slabo počutimo.

Vir: ZN

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRS
LOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNO
logo_Sloga1