Nova raziskava javnega mnenja mladih, ki jo je objavil World Economic Forum (WEF), je pokazala veliko neskladje med odnosom mladih do beguncev in delovanjem njihovih vlad.

Glede na podatke iz Global Shapers Annual Survey bi velika večina (72,6 %) ljudi, starih med 18 in 35 let , begunce sprejela v svoji državi. Več kot četrtina (27,33 %) bi jih sprejela celo v svojem domu.

Salil Shetty, generalni sekretar Amnesty International, je ob tem dejal: “Ljudem, ki bežijo pred nasiljem in preganjanjem po vsem svetu, so vlade bogatejših držav vedno znova in znova zaloputnile vrata in trdile, da jim ne morejo pomagati. Raziskava WEF kaže, da mladi tega ne sprejemajo in da se jim brezsrčen odnos njihovih voditeljev zdi zastrašujoč.”

“Skoraj dve leti po tem, ko je tragična fotografija Alana Kurdija šokirala svet, veliko vlad še vedno ni izpolnilo svojih obljub o preselitvi dela beguncev v svoje države (med njimi tudi Slovenija), leto 2017 pa bo zgleda še bolj smrtonosno kot prejšnja, in sicer za ljudi, ki se podajajo čez Sredozemsko morje. Ampak ni treba, da je tako. Vse pregosto zakoni in politike predstavljajo ovire sočutnim odzivom ljudi,” je še poudaril Shetty.

Lani je Amnesty International objavila svojo raziskavo, ki je pokazala, da bi štirje od petih ljudi sprejeli begunce v svoje države (več informacij tukaj). Raziskava WEF kaže, da se ni veliko spremenilo.

Vir: Amnesty International Slovenije