Po svetu je sovraštvo na pohodu.

Grozeči val nestrpnosti in s sovraštvom podkrepljeno nasilje zajema vernike številnih svetovnih verstev. Na žalost takšni zlonamerni incidenti postajajo povsem vsakdanji, kar nas hkrati lahko skrbi.

V preteklih mesecih smo bili priča morilskim napadom na Jude v sinagogah in iznakaženju njihovih nagrobnikov, ki so bili porisanimi s svastikami, streljanju na muslimane v mošejah in iznakaženju njihovih svetih objektov ter poboju kristjanov med molitvijo in požigu njihovih cerkva.

Poleg teh grozovitih napadov je povečano gnusna retorika usmerjena tako proti verskim skupnostim kot tudi proti manjšinam, migrantom, beguncem, ženskam in tako imenovanim »drugim«.

Medtem, ko se je požar sovražnega govora razbohotil, so družbena omrežja zlorabljena za skrajne ideologije. Neonacistična gibanja in tista za nadvlado bele rase so v porastu. Sovražna retorika se utrjuje kot način pridobivanja političnih točk.

Sovraštvo prehaja v vsakdan liberalne demokracije in avtoritarnih režimov ter pušča senco nad našo skupno človečnostjo.

Združeni narodi (ZN) imajo dolgo zgodovino povezovanja sveta proti sovraštvu vseh oblik, in sicer skozi široko paleto različnih ukrepov v bran človekovim pravicam ter za krepitev in razvoj vladavine prava.

Sama identiteta in ustanovitev organizacije je zakoreninjena v nočni mori, ki je več kot realna: če tako skrajno sovraštvo predolgo pustimo nedotaknjeno, se mu v določeni točki ni mogoče več postaviti po robu.

Sovražni govor prepoznamo kot napad na strpnost, vključevanje, raznolikost in na sam smisel norm in načel človekovih pravic.

Širše gledano podira družbeno kohezijo, razžira skupne vrednote in lahko kaj kmalu postavi temelje za nasilje. S tem oslabi prizadevanja za mir, stabilnost, trajnostni razvoj in človekovo dostojanstvo.

V preteklih desetletjih je bil sovražni govor znanilec grozodejstev, vključujoč genocide od Ruande do Bosne in Kambodže.

Bojim se, da svet ponovno dosega akutni trenutek v boju z demonom sovraštva.

Iz tega razloga sem v odgovor sprožil dve pobudi ZN.

Pravkar sem razkril strategijo in akcijski načrt za preprečevanje sovražnega govora, da uskladimo vse ukrepe celotnega sistema ZN in pričnemo obravnavati glavne vzroke. Hkrati želimo, da bo naš odziv čim bolj učinkovit.

Dodatno na ravni ZN razvijamo akcijski načrt, s katerim bomo okrepili zaščito verskih objektov in drugih mest za verske obrede.

Tistim, ki vztrajno krepijo strah z namenom razdora skupnosti, sporočamo: raznolikost je bogastvo, ne grožnja.

Močno in trajno vzajemno spoštovanje ter odprtost ima moč preseči vse zlonamerne objave, ki nastajajo iz sekunde v sekundo. Nikoli ne smemo pozabiti, da je prav vsak izmed nas lahko »drugi« za nekoga. Ne moremo si iluzorno ustvarjati občutka varnosti, medtem ko je sovraštvo v vsesplošnem porastu.

Vsi smo del človeštva, zato je naša dolžnost, da skrbimo drug za drugega.

Seveda morajo biti vsi ukrepi obravnavanja in preprečevanja sovražnega govora v skladu s temeljnimi človekovimi pravicami.

Obravnavanje sovražnega govora ne pomeni omejevanje ali prepovedovanje svobode govora. To pomeni, da sovražnemu govoru onemogočimo eskalacijo v nekaj bolj nevarnega, med drugim napeljevanje k diskriminaciji ter spodbujanje sovraštva in nasilja, ki je z mednarodnim pravom prepovedano.

Sovražni govor moramo obravnavati kot vsako drugo škodoželjno dejanje; ga obsoditi, preprečiti njegovo stopnjevanje, se mu zoperstaviti z resnico in storilce spodbujati k spremembi svojega vedenja.

Čas je, da odpravimo antisemitizem, sovraštvo proti muslimanom, preganjanje kristjanov in vse druge oblike rasizma, ksenofobije in povezanih oblik nestrpnosti.

Pri tem igrajo pomembno vlogo vse vlade, vsa civilna družba, ves privatni sektor in vsi mediji. Politični in verski voditelji imajo posebno odgovornost, da promovirajo mirno sobivanje.

Sovraštvo ogroža vse, zato je njegovo preprečevanje odgovornost vseh nas. S skupnimi močmi lahko pogasimo ta močan ogenj sovraštva in v ospredje postavimo vrednote, ki nas povezujejo v enotno človeštvo.

Antonio Guterres, generalni sekretar Združenih narodov

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRS
LOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNO
logo_Sloga1