»Vsakemu človeku bi morali omogočiti, da bi živel dostojanstveno in varno,« je na Dunaju dejal Jurij Fedotov, izvršni direktor Urada Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC), in sicer na 5. neformalni tematski seji Generalne skupščine Združenih narodov (ZN) o tihotapljenju migrantov, trgovini z ljudmi in sodobnih oblikah suženjstva. Hkrati je delegate pozval, naj se zavzamejo dostojanstvo in varnost ljudi.

Fedotov je nagovoril udeležence tematskega zasedanja o tihotapljenju migrantov in trgovini z ljudmi na petem od predvidenih šestih takih dogodkov, ki so namenjeni obveščanju o razvoju globalnega dogovora o migracijah, t.i. Global Compact on Safe, Orderly, and Regular Migration.

Globalni dogovor bo naslednje leto prvi izpogajani sporazum vlad pod taktirko Združenih narodov, ki bo zajemal vse vidike mednarodnih migracij. Fedotov je v svojem govoru poudaril, da si morajo vsi partnerji prizadevati za čim boljši dogovor, ki bo omogočal varno in urejeno preseljevanje.

Petega neformalnega tematskega zasedanja Generalne skupščine ZN o tihotapljenju migrantov, trgovini z ljudmi in sodobnimi oblikami suženjstva, ki te dni poteka na Dunaju, se udeležuje okoli 550 predstavnikov držav članic, zainteresirane civilne družbe, z okoli 100 nevladnimi organizacijami, predstavniki podjetij in akademskih ustanov ter okoli 80 predstavnikov ZN; med njimi je tudi posebna predstavnica generalnega sekretarja ZN za mednarodne migracije Louise Arbour.

UNODC ima sicer ključen mandat za boj proti trgovini z ljudmi in tihotapljenju migrantov. Slednji je prav tako varuh Konvencije ZN proti mednarodnemu organiziranemu kriminalu in dveh protokolov o teh zločinih.

Vir: Informacijska služba ZN na Dunaju