Množica protestnikov je v soboto v prestolnici Port Louis zahtevala preiskavo povezave med najhujšo okoljsko katastrofo v zgodovini Mavricija in poginom najmanj 40 delfinov, ki so jih našli na območju razlitja tisoč ton nafte z japonske ladje.

Nekateri protestniki so na trgu pred katedralo zahtevali tudi odstop vlade. “Ne zaupamo vladi in razredčenim informacijam, s katerimi nas hranijo v povezavi z ravnanjem in odzivi na razlitje nafte,” je za Reuters dejala Fabiola Monty, 33-letna mavricijska okoljska znanstvenica.

Okoljski strokovnjaki so razlitje več kot tisoč ton nafte na območju koralnih grebenov označili za najhujšo katastrofo v zgodovini Mavricija. Lokalne prebivalce je močno razburilo odkritje 40 poginulih delfinov, katerih trupla je večinoma v zadnjih dneh naplavilo na obale.

Veterinarji vladnega raziskovalnega centra za ribištvo Albion so doslej opravili le dve obdukciji ‒ predhodni rezultati so pokazali na znake poškodb, niso pa odkrili sledi nafte. Rezultati obdukcij 25 poginulih delfinov, ki jih je v sredo in četrtek naplavilo na kopno, bodo po napovedih ministrstva za ribištvo objavljeni v prihodnjih dneh.

Lokalna okoljska skupina Eco-Sud, ki sodeluje v protestih, zahteva prisotnost predstavnikov civilne družbe med obdukcijami in pozivajo k drugemu mnenju neodvisnih strokovnjakov.

Vlada preiskuje dogajanje pred razlitjem

Vlada je v odzivu na proteste sporočila, da bo izvedla obdukcije vseh poginulih delfinov in ustanovila komisijo, ki bo preučila razlitje nafte. Ob tem se izvajata dve preiskavi: policija preučuje morebitno odgovornost posadke japonske ladje, ministrstvo za pomorstvo pa preiskuje, kaj se je zgodilo z ladjo.

Tanker MV Wakashio je 25. julija nasedel na koralni greben, deset dni pozneje je iz njega začela iztekati nafta. Izteklo je več kot tisoč ton nafte, preden so oblasti uspele ustaviti iztekanje in odstranjevati preostale zaloge. Sredi avgusta se je nasedli tanker, še z okoli sto tonami goriva, prelomil na pol.

Vir: RTV Slovenija