Organizacija Oxfam je 21. januarja 2019 v luči Svetovnega ekonomskega foruma, ki te dni poteka v Davosu v Švici, objavila novo poročilo o naraščajoči vrzeli med bogatimi in revnimi. Letošnje poročilo razkriva, da se je premoženje najbogatejših lani povečalo za 12 odstotkov, kar je za 2,5 milijarde $ na dan, medtem pa se je premoženje 3,8 milijarde prebivalcev, ki predstavlja najrevnejšo polovico sveta, zmanjšalo za 11 odstotkov. 

Poročilo “Public Good or Private Wealth” (“Javno dobro ali zasebno bogastvo”) predstavlja, kako naraščajoča neenakost med bogatimi in revnimi ogroža boj proti revščini, škoduje gospodarstvom in jezi javnost po vsem svetu. Poročilo razkriva, kako vlade na eni strani povečujejo neenakosti z nezadostnim financiranjem javnih storitev, kot sta zdravstvo in izobraževanje, ter z njihovo privatizacijo, s čimer onemogočijo dostop do storitev najrevnejšim, po drugi strani pa nižajo davke korporacijam in premožnim ter ne naredijo dovolj, da bi zajezili izmikanje davkom. Število milijarderjev se je od finančne krize skoraj podvojilo, kljub temu pa so davčne stopnje za premožne posameznike in korporacije nižje kot kadarkoli v zadnjih desetletjih. Poročilo tudi izpostavi, da sta naraščajoča ekonomska neenakost in podhranjenost javnih služb najbolj prizadeli ženske in dekleta. Oxfam ocenjuje, da bi, če bi vse neplačane storitve oskrbe, ki jih opravljajo ženske po vsem svetu, izvedla ena sama družba, bi le-ta imela letni promet 10 biljard dolarjev – kar je 43-krat več kot Apple, trenutno največje podjetje na svetu.

Celotno poročilo se nahaja tukaj.

 

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRSLOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNOlogo_Sloga1