Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) António Guterres je negativno presenečen nad dejstvom, da je predsednik Gvatemale Jimmy Morales vodjo neodvisne protikorupcijske komisije, in sicer Ivána Velásqueza, ki ga ZN podpirajo, označil za ”persona non grata”.

Predstavnik generalnega sekretarja ZN za odnose z javnostmi Stéphane Dujarric je dejal, da generalni sekretar pričakuje, da bo Velásquez s strani gvatemalskih oblasti obravnavan s spoštovanjem, ki mu pripadajo kot mednarodnemu civilnemu uslužbencu.

V izjavi je bilo poudarjeno, da je pod vodstvom komisarja Velásqueza Mednarodna komisija proti korupciji v Gvatemali (CICIG) pomembno prispevala k krepitvi institucij pravosodnega sektorja v tej državi, kar je v številnih primerih zagotovilo pravičnost.

Velásquez si je prizadeval za spodbujanje kulture, ki podpira vladavino prava in zavrača korupcijo, prav tako pa je generalni sekretar ZN večkrat izrazil svoje popolno zaupanje v delo komisarja in je predsedniku Moralesu, ki je obiskal sedež ZN v New Yorku, potrdil zavezo ZN za boj proti nekaznovanosti in korupciji ter nadaljnjo podporo mandatu komisije.

Komisija je bila ustanovljena leta 2006, ko so ZN in Gvatemala podpisali sporazum o ustanovitvi neodvisnega mednarodnega organa za podporo državnemu tožilstvu, nacionalni policiji in drugim državnim institucijam pri preiskavah kaznivih dejanj članov nezakonite varnostne službe in tajne varnostne službe. Komisija naj bi pomagala tudi razpustiti tovrstne skupine.

Poleg preiskav in tehničnih nasvetov je glavni cilj dela Mednarodne komisije proti korupciji v Gvatemali, da pripravlja poročila države o javnih politikah, ki jih je potrebno sprejeti za krepitev nacionalnih pravosodnih institucij. Hkrati daje nasvete za pravosodne reforme, da bi se država uspešno spopadala z nezakonitimi skupinami in organiziranim kriminalom.

Vir: UN News Centre