Lani je bilo v Afganistanu ubitih rekordno število civilistov, porast števila žrtev pa je v največji meri posledica povečanih zračnih napadov sil pod vodstvom ZDA in več samomorilskih napadov, razkriva poročilo Združenih narodov.

Lani so tako umrli 3.804 civilisti, med njimi 927 otrok, kar je rekordno število doslej, ranjenih je bilo 7.189. Število žrtev je za 11 odstotkov višje kot v letu 2017, je zapisano v poročilu, ki ga je danes objavila misija Združenih narodov (ZN) v Afganistanu (UNAMA).

“Najboljši način, da ustavimo ubijanje civilistov, je konec bojev. Zato je še toliko bolj potrebno, da vse napore usmerimo v mir,” je dejal vodja misije Tadamiči Jamamoto. “Čas je, da končamo to človeško trpljenje in tragedijo.”

Vojni v Afganistanu, ki se je razplamtela po ameriški invaziji proti talibanom po napadih 11. septembra 2001, kljub prizadevanjem za mirovna pogajanja ni videti konca. Kot navaja poročilo, je bilo 1.185 civilistov ubitih, 1.427 pa ranjenih v napadih, ki so jih izvedle provladne sile. V njihovih letalskih napadih je umrlo 492 otrok, kar je posledica dejstva, da so se pripadniki protivladnih sil pogosto skrivali med civilisti.

Talibani so po navedbah poročila odgovorni za smrt 1.751 civilistov, kar je skoraj dvakrat toliko kot leto poprej (916), borci Islamske države pa so ubili ali ranili 2.181 civilistov. Lani so v Afganistanu našteli najmanj 65 samomorilskih napadov, večino v Kabulu. Uporniški borci so bili odgovorni za smrt več kot 2200 civilistov po vsej državi.

“Dejstvo, da je številih ubitih otrok lani rekordno, je še posebej pretresljivo,” je dejala visoka predstavnica Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet.

Nova pogajanja, novo upanje

Pogovori v Dohi sledijo letom eskalacije nasilja v Afganistanu. Po podatkih ZN je bilo v zadnjem desetletju, odkar ta organizacija zbira podatke, ubitih najmanj 32.000 civilistov, še 60.000 pa jih je bilo ranjenih.

Vir: RTV Slovenija