V sredo, 11. marca, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) status izbruha COVID-19 iz epidemije dvignila na pandemijo. Tu je pet pomembnih dejstev o tem, kaj to pomeni tudi za nas.

1. Kakšna je razlika med epidemijo in pandemijo?

Pred objavo v sredo je WHO izbruh COVID-19 označila za epidemijo, kar pomeni, da se virus hkrati širi med številnimi ljudmi in v številnih skupnostih.

Pandemija kaže na to, da se je virus tudi uradno razširil po vsem svetu in je odraz zaskrbljujoče ravni širjenja koronavirusa, resnosti in pričakovanja, da se bo število primerov, smrti in prizadetih držav še naprej stopnjevalo.

2. Bi morali biti sedaj bolj zaskrbljeni glede COVID-19?

Kljub temu da govorimo o pandemiji, to še ne pomeni, da je virus bolj smrtonosen; gre zgolj za priznanje njegove širitve po svetu. Tedros Adhananon Ghebreyesus, vodja WHO, je na novinarski konferenci povedal, da oznaka pandemije ne spremeni ocene WHO o grožnji, ki jo predstavlja virus, kot tudi ne spremeni prizadevanj WHO ali držav članic.

Tedros je svet pozval, naj se ne osredotoča samo na besedo pandemija, ampak raje na preprečevanje, pripravljenost, javno zdravje, politično vodstvo in na ljudi. Hkrati je šef WHO priznal, da je širjenje COVID-19 prva pandemija, ki jo povzroča koronavirus. Gre namreč za številne viruse, ki lahko povzročijo navaden prehlad ali težje bolezni.

Vendar je Tedros tudi opozoril, da lahko vse države še vedno spremenijo potek te pandemije in da je to prva pandemija, ki jo je dejansko mogoče nadzorovati.

3. Kakšna je vloga držav?

WHO je znova pozval države, da odkrijejo, testirajo, obravnavajo, izolirajo, izsledijo in mobilizirajo svoje državljane, s čimer bi preprečili širše širjenje po skupnosti.

Čeprav so v sredo poročali o več kot 118.000 primerih v 114 državah, je bilo več kot 90 odstotkov teh primerov združenih v samo štirih državah: na Kitajskem, v Italiji, Južni Koreji in Iranu; a se na Kitajskem in v Južni Koreji število novih primerov bistveno zmanjšuje. 

Še vedno je prisotna velika zaskrbljenost, da številne države niso ukrepale dovolj hitro, da ne sprejemajo nujnih in agresivnih ukrepov, za katere WHO meni, da so potrebni. Še pred razglasitvijo pandemije, si je WHO prizadeval za pristop vseh držav k reševanju krize, saj so prizadeti vsi sektorji, ne le zdravstveni.

4. Kaj lahko naredimo kot posamezniki?

Čeprav je razumljivo, da smo zaradi izbruha virusa zaskrbljeni, WHO opozarja, da če ne živimo na območju, kjer se COVID-19 širi in nismo bili v stiku z okuženim bolnikom, je tveganje za okužbo majhno. Kljub temu smo vsi odgovorni za zaščito sebe in drugih.

Tako si moramo pogosto umivati roke z milom, vzdrževati vsaj meter in pol oddaljenosti od vsakogar, ki kašlja ali kiha, se izogibati fizičnemu stiku ob pozdravu. Sedaj smo pozvani tudi, da ostanemo doma in se v največji možni meri izogibamo stiku z drugimi ljudmi.

Medtem ko se lahko z virusom okužijo ljudje vseh starosti, starejši (60 let in več) in tisti z obstoječimi zdravstvenimi stanji, kot so srčno-žilne bolezni, diabetes, kronične bolezni dihal in rak, nosijo večje tveganje. WHO in druge agencije Združenih narodov so poudarile pomen solidarnosti in izogibanje stigmatizacije obolelih.

5. Kje lahko dobimo zanesljive podatke?

Poleg spletnih strani Vlade RS, Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, lahko do zanesljivih podatkov o COVID-19 dostopamo tudi na spletni strani WHO: www.who.int.

WHO hkrati opozarja, da po spletu krožijo številni miti in prevare. Njihova spletna stran tako vključuje tudi razdelek o mitih, ki vsebuje nekatere neutemeljene teorije, ki krožijo po spletu, kot na primer ta, da lahko toplo vreme ubije virus, da vroče kopeli ali uživanje česna preprečujejo okužbo. Za nobeno od teh trditev ni dokazov.

Vir: ZN

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRS
LOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNO
logo_Sloga1