Na prvi seji palestinske vlade v Gazi po letu 2014 je premier Rami Hamdala pozval h koncu razkola med vlado z Zahodnega brega in gibanjem Hamas, ki nadzira Gazo.

Premier Hamdala je v uradni rezidenci palestinskega predsednika Mahmuda Abasa pozval h koncu več kot desetletnega razkola med Hamasom in vlado. Proces sprave sicer poteka pod nadzorom egiptovske varnostne delegacije, poroča Al Džazira.

“Tu smo, da bi obrnili stran in končali delitve, obrnili državni projekt v pravo smer ter ustanovili palestinsko državo,” je premier poudaril v uvodnem nagovoru. Na seji je tudi ponovil stališče, da ne bo palestinske države brez območja Gaze.

Hamas, ki je leta 2007 prevzel oblast v Gazi, je minuli mesec izrazil pripravljenost obnoviti dialog z rivalskim gibanjem Fatah premierja Hamdale o uresničitvi spravnega dogovora iz Kaira iz leta 2011, ki predvideva oblikovanje vlade narodne enotnosti z drugimi palestinskimi skupinami.

Gibanje, ki ga Zahod in Izrael obravnavata kot teroristično skupino, je ob pritisku minuli mesec razpustil svojo vlado de facto, potem ko je diplomatska blokada zalivskih držav spravila v težave Hamasovega glavnega pokrovitelja Katar. Hamas je sicer nadzor palestinski vladi na papirju predal že pred tremi leti, a je kljub temu ohranil moč.

Gibanje naj bi bilo zdaj pripravljeno sodelovati v skupnih volitvah in pogajanjih na poti k enotnosti, poroča Al Džazira.

Hamas privolil, da se Fatah vrne v Gazo

Gibanje Hamas je mednarodno priznanim palestinskim oblastem prepovedalo vstop na območje Gaze po krvavih spopadih leta 2007, prejšnji mesec pa pod pritiskom Egipta privolilo, da se lahko vrnejo. Po navedbah egiptovskih virov naj bi se tako v Gazi sešla tudi vodja egiptovske obveščevalne službe Haled Favzi in vodja Hamasa Ismail Hanija.

Odposlanec Združenih narodov za Bližnji vzhod Nikolaj Mladenov je v ponedeljek dejal, da je “previdno optimističen” glede spravnih pogajanj med Palestinci. “Če bo pokrajina še naprej sodelovala, če bo Egipt nadaljeval svojo vlogo in če bodo politične stranke še naprej pripravljene sodelovati z nami v tem procesu, potem je uspeh mogoč,” je dejal za AFP.

Netanjahu morebitne sprave ne bo priznal

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je medtem izjavil, da bo Izrael zavrnil vsakršni spravni dogovor med palestinskima gibanjema, če se Hamas ne bo razorožil. “Z našega stališča je enostavno: priznajte državo Izrael, razorožite vojaško krilo Hamasa in prekinite vezi z Iranom, ki poziva k našemu uničenju,”je v sporočilu poudaril Netanjahu. Ob obisku judovske naselbine Maale Adumim na Zahodnem bregu je napovedal tudi postavitev več tisoč novih domov k obstoječim 40.000 v bližini Jeruzalema. Večina držav naselbine obravnava kot nezakonite.

Gaza pod izraelsko zaporo

Gaza, majhen pas ozemlja ob sredozemski obali, kjer na 365 kvadratnih kilometrih živi dva milijona ljudi, je pod izraelsko zaporo, odkar je Hamas prevzel nadzor nad območjem. Palestinski predsednik Abas je nedavno okrepil pritisk na Hamas, ko je od Izraela zahteval, naj zmanjša dobavo elektrike Gazi. Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da so razmere za življenje na tem območju katastrofalne.

Vir: RTV Slovenija