Znanstveniki so na konferenci o zdravju pljuč v Haagu objavili, da so razvili revolucionarni način preverjanja okužbe s tuberkulozo. S preprostim testom blata bi lahko letno rešili na tisoče otrok.

Gre za preprost test blata, ki je pomemben zlasti za otroke, mlajše od petih let, in ga je mogoče izvesti tudi v zelo odmaknjenih krajih. Na ta način bi lahko nadomestil običajne teste, ki so bolj invazivni in jih običajno izvajajo samo v večjih bolnišnicah, s čimer bi lahko pred najbolj smrtonosno infekcijsko boleznijo rešili na tisoče otrok.

Vsako leto zaradi tuberkuloze po svetu umre 240.000 otrok. Bolezen je sicer ozdravljiva in redko smrtonosna, če jo pri otrocih pravočasno ugotovijo in zdravijo. V več kot 90 odstotkih primerov smrti zaradi tuberkuloze pri otrocih gre za nezdravljene primere.

Trenutno teste izvajajo na podlagi izbljuvka iz spodnjega dela sapnika. Vzorec nato analizirajo s posebnimi napravami. Ker pa otroci, mlajši od petih let, sami ne morejo izpljuniti ustreznega izbljuvka, so deležni invazivnega in bolečega postopa, ki pogosto zahteva, da morajo v bolnišnici preživeti tudi noč.

Znanstveniki v Indoneziji in Etiopiji, ki so sodelovali z nizozemsko ustanovo za boj proti tuberkulozi KNCV, so zdaj odkrili postopek, kako je mogoče okužbo s tuberkulozo preveriti tudi s pomočjo stolice otrok.

Potencial te metode je velik in pomeni, da imamo v svojih rokah metodo, ki lahko že na najnižji ravni zdravniške oskrbe diagnosticira tuberkulozo in omogoča testiranje na stotisoče ljudi,” je dejala direktorica KCNV-ja, kjer so razvili najnovejšo metodo, Kitty van Weezenbeek.

Dnevno umre 650 otrok

Laboratorijska specializantka KCNV-ja Petra de Haasje za francosko tiskovno agencijo AFP dejala, da bi lahko test rešil večino od 650 otrok, ki vsak dan umrejo zaradi tuberkuloze. “Vemo, da vsako leto umre četrt milijona otrok. Če bi vse testirali, bi jih lahko rešili vsaj polovico,” je dodala. “Gre za dejanski preboj, saj ga je mogoče izvesti v majhnih laboratorijih,” je še dejala.

Po podatkih Svetovne organizacije za zdravje (WHO) je lani za tuberkulozo umrlo najmanj 1,7 milijona ljudi, s čimer je ta bolezen, ki se prenaša kapljično po zraku, najbolj smrtonosna infekcijska bolezen na svetu. Kljub temu je tuberkulozi namenjena zgolj desetina sredstev, ki jih dobijo raziskave HIV-a/aidsa, dodaja AFP.

Tuberkuloza, poznana tudi kot jetika ali sušica, je nalezljiva bolezen pljuč, ki primarno prizadene pljuča in pogosto poteka kronično s številnimi zapleti, lahko vodi tudi v smrt. Povzročitelji so bakterije Mycobacterium tuberculosis, ki jih je leta 1882 odkril Robert Koch, je zapisano na spletni strani slovenskega nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V Sloveniji ukinili cepljenje

Do leta 2005 je bilo v Sloveniji cepljenje proti tuberkulozi obvezno za vse novorojenčke, nato pa so ga zaradi nizkega števila tuberkuloznih bolnikov v Sloveniji ukinili, na spletni strani navaja Slovensko društvo za boj proti nalezljivim boleznim.

Vir: RTV Slovenija