Mehiška vlada je razglasila območje v velikosti 150.000 kvadratnih kilometrov okoli skupine vulkanskih otokov za morski rezervat. S tem želi Mehika obnoviti populacijo morskih živali, ki jih je prizadel komercialni ribolov.

Na območju rezervata v Tihem oceanu živi na stotine vrst, kot so skati, kiti in morske želve. Arhipelag Revillagigedo se nahaja ob jugozahodni obali Mehike, rezervat pa je največji oceanski rezervat v Severni Ameriki, poroča BBC.

Ukrep vlade pomeni, da bo ribarjenje prepovedano, območje pa bo nadzirala mornarica. To naj bi pomagalo obnoviti število živali na tem območju, ki ga je prizadel komercialni ribolov. Obenem bo tam prepovedano izkoriščanje naravnih bogastev na kopnem ali gradnja novih hotelov.

Galapagos Severne Amerike

Rezervat je okoli 400 kilometrov jugovzhodno od polotoka Baja California, zaradi vulkanske narave in enkratnega okolja pa je znan tudi kot Galapagos Severne Amerike.

Na območju se stikata dva oceanska tokova, otoki pa so vozlišče za vrste, ki se selijo. V plitvinah okoli otokov se na primer parijo grbasti kiti.

Lani je Unesco (organizacija ZN-a za izobraževanje, znanost in kulturo) območje uvrstila na seznam svetovne dediščine. Leta 2015 je podoben, a še večji rezervat vzpostavil Čile.

Vir: RTV Slovenija