Po treh letih pogajanj so postavljeni temelji za vzpostavitev miru v državi, kjer je trajala vojna več kot 50 let.

Kolumbijska vlada in uporniško gibanje Revolucionarnih oboroženih sil Kolumbije (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – FARC) sta v Havani formalno sklenila premirje, FARC pa je sprejel zahtevo po razorožitvi. Poveljnik FARC Rodrigo Londoño Echeverri (bolje poznan pod imenom Timoleón Jiménez) in kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos sta na Kubi s tem po treh letih pogajanj postavila temelje za vzpostavitev miru v državi.

Podpis končnega mirovnega sporazuma več kot 50 let trajajoče vojne naj bi bil zelo blizu; o njem se bo sicer glasovalo na referendumu, kjer bo najverjetneje podprt. Kot je dejal Santos, so se Kolumbijci navadili živeti v vojni, večina pa se mirnih časov niti ne spominja oziroma jih nikoli ni izkusila. Vojna je povzročila  250.000 smrti, 6 milijonov ljudi pa se je zaradi vojen moralo razseliti. Zgodovinski in zelo čustven dan so številni Kolumbijci praznovali na ulicah, z zvonjenjem cerkvenih zvonov in spuščanjem balonov v zrak.

Slovesnosti v Havani so prisostvovali tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon, ki je dogovor pozdravil, gostitelj mirovnih pogajanj, in sicer kubanski predsednik Raúl Castro, ki je dogovor označil za zmago kolumbijskega ljudstva, venezuelski predsednik Nicolás Maduro, ameriški diplomati in številni drugi gostje. Ban Ki Moon se je na ločenih sestankih srečal z Jiménezom in Santosom, pa tudi z Madurom, katerega je pohvalil za doprinos njegove države k mirovnemu procesu.

Do dogovora naj bi prišlo že 23. marca 2016, vendar se glavni strani v pogajanjih nista mogli sporazumeti o enem izmed glavnih vprašanj, ki še vedno ostaja odprto: kako in kdaj demobilizirati in razorožiti več tisoč upornikov FARC. Pri tem naj bi ključno vlogo imeli tudi Združeni narodi, ki bodo, med drugim, nadzirali premirje, ter Združene države Amerike, ki naj bi prispevale 450 milijonov dolarjev pomoči za odstranjevanje min in za zagotavljanje varnosti upornikov, ko se bodo ti razorožili.

Vira: Guardian in OZN