Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) António Guterres je pozdravil odpravo prepovedi vožnje žensk v Kraljevini Saudovi Arabiji in izrazil upanje, da bo ukinitev prepovedi ustvarila nove priložnosti za ženske v Kraljevini.

Septembra lani je bil izdan kraljevi odlok, ki najavlja odpravo dolgoletne prepovedi vožnje žensk v juniju 2018. Takrat so generalni sekretar ZN in drugi visoki uradniki to potezo označili kot pomemben prvi korak, ki bi lahko, med drugimi področji javnega življenja, vodil k večjemu sodelovanju žensk na trgu dela. Saudova Arabija je odpravila prepoved vožnje žensk 24. junija ob polnoči.

Generalni sekretar ZN Guterres je v izjavi izrekel priznanje ženskam v Saudovi Arabiji za prizadevanja za doseganje tega pomembnega mejnika, ki bi lahko »prispeval k ekonomski in socialni mobilnosti žensk ter razvoju države«. Z veseljem pričakuje nadaljevanje poti Saudove Arabije v smeri dejanske enakosti žensk in deklic.

Vir: UN News

 

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRSLOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNOlogo_Sloga1