Vir: IEMed.com

Pandemija novega koronavirusa je močno posegla v vsakdan ljudi širom sveta. Med poplavo slabih novic v preteklih dveh mesecih smo večkrat lahko slišali, da post-COVID-19 življenje ne bo več enako. Antonio Guterres, generalni sekretar Združenih narodov, pa je v odgovor na ta pesimizem dejal: »Ko bo kriza z virusom mimo, bo pred nami odločitev. Lahko se vrnemo v svet, ki smo ga poznali pred izbruhom virusa, lahko pa odločno naslovimo probleme, ki nas po nepotrebnem delajo ranljive za tovrstne krize.« V luči tega nagovora vam predstavljamo pet zanimivih idej posameznikov in projektov, ki so bili v letu 2019 s strani UNEP razglašeni za Junake Zemlje (Champions of the Earth).

  • Prepoznaj svoje sposobnosti in vrline

Čeprav je Katharine Hayhoe sprva načrtovala postati astrofizičarka, je svojo karierno odločitev spremenila in postala podnebna znanstvenica, univerzitetna profesorica in voditeljica spletne serije oddaj Global Weirding, saj je po njenih besedah prišla »do spoznanja, da imam točno tista znanja in sposobnosti, ki so potrebna pri naslavljanju tega nujnega problema.« Govori seveda o podnebnih spremembah. S svojo sposobnostjo prenosa in razlage zapletenih tehničnih informacij na lokalno raven, Kathrine aktivno prispeva k temu, da ljudje te informacije znajo uporabiti v svojem vsakdanu.     

  • Bodi del rešitve

Eden izmed Junakov je postalo tudi podjetje Patagonia, ki ga je pred skoraj 50 leti ustanovil Yvon Chouinard, športni navdušenec in alpinist. Že takrat je bilo eno izmed glavnih načel podjetja varovanje okolja, kar je pomenilo predvsem proizvodnjo visokokakovostnih izdelkov, narejenih za dolgotrajno uporabo. V 80-ih letih 20. stoletja so svojo pro-okoljsko politiko nadgradili s tem, da odstotek svoje proizvodnje namenijo okoljevarstvenim organizacijam, s čimer so do danes donirali že več kot 100 milijonov ameriških dolarjev. Poleg tega danes svojim zaposlenim omogočajo tudi plačan dvo-mesečni dopust, ki ga lahko izkoristijo za delo v poljubni neprofitni okoljevarstveni organizaciji. 

  • Ustvari skupnost

Di Xu je vodja projekta Aliplay Ant Forest, ki ljudem omogoča, da postanejo del skupnosti »zelenih herojev«. Gre za aplikacijo, ki uporabnika spodbuja k vsakodnevnim nizkoogljičnim aktivnostim. S tem ko se uporabnik namesto vožnje z avtomobilom odloči za hojo, kolesarjenje ali uporabo javnega prometa, je nagrajen z virtualnimi kreditnimi točkami, ki so kasneje lahko koriščene v povezavi z delom nevladnih organizacij in za financiranje sajenja dreves. Do danes je Ant Forest združil že 500 milijonov ljudi, posadil 120 milijonov dreves in zmanjšal vpliv več kot 7 milijonov ton ogljikovih emisij. 

  • Postani voditelj, kakršne svet potrebuje

Greta Thunberg je svojo aktivistično pot k večji okoljski pravičnosti začela pri 15 letih. Septembra 2018 je naznanila, da bo pred švedskim parlamentom protestirala vsak petek dokler politiki ne pripravijo načrta za ohranjanje globalne temperature znotraj meje 2 °C predindustrijske ravni. To je bila tudi pobuda za ustanovitev gibanja Petki za prihodnost (Fridays for future), ki je postalo navdih za ene največjih podnebnih protestov v svetovni zgodovini.

  • Dovoli si sanjati

Tudi Kostarika si je. Gre za majhno državo, ki se bistveno hitreje bliža ogljični nevtralnosti kot številne druge države. Že od 80-ih let 20. stoletja Kostarika aktivno nasprotuje procesu deforestacije, kar danes nakazuje njena 52-odstotna pokritost z gozdom. Poleg tega kar 99,5 odstotkov energije, ki jo porabi prihaja iz čistih in obnovljivih virov. Aktivno spodbuja tudi ekološki turizem, ki postaja vedno pomembnejši vir njene gospodarske rasti. Po besedah predsednika Kostarike Carlosa Alvarada Qesada je ključ do uspeha za vsako državo prav konsistentnost pogleda v prihodnost. 

Avtor prispevka: Tadej Uršič

Povzeto po UNEP.