Kakšen je trend ravni lakote po svetu v zadnjih letih? Kako se povezujeta lakota in prisilna migracija? Indeks globalne lakote 2018, ki ga pripravlja Alliance2015, ponuja podatke in analizo najnovejših dogodkov. Letošnja izdaja kaže, da medtem, ko je svet dosegel napredek pri zmanjševanju lakote od leta 2000, imamo še vedno dolgo pot do cilja trajnostnega razvoja 2 (brez lakote do leta 2030). 

Letošnji indeks globalne lakote (Global Hunger Index) razkriva zaskrbljujočo vrzel med trenutno stopnjo napredka v boju proti lakoti in podhranjenosti ter stopnjo napredka, potrebnega za odpravo lakote in ublažitev trpljenja ljudi.

Globalni indikator lakote 2018, ki ga skupaj objavljata Concern Worldwide in Welthungerhilfe, spremlja stanje lakote po vsem svetu in izpostavlja tista področja, kjer je najbolj nujno potrebno ukrepanje v boju proti lakoti. Rezultati kažejo, da sta se v številnih državah in glede na svetovno povprečje, stopnji lakote in podhranjenosti od leta 2000 zmanjšali, kar predstavlja resnične izboljšave v življenju milijonov moških, žensk in otrok. A medtem ko je napredek v nekaterih delih sveta močan, v drugih delih še vedno obstajajo hude lakote in podhranjenost ali pa se je stanje celo še poslabšalo. Na preveč koncih vedno več ljudi še vedno trpi zaradi ponižanosti ob lakoti in negotovosti prisilne premestitve.

Celotno poročilo si lahko preberete tukaj.

 

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRSLOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNOlogo_Sloga1