Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres je obsodil četrtkov napad koalicije pod vodstvom Savdske Arabije v Jemnu, v katerem je umrlo 50 ljudi, med njimi najmanj 29 otrok, in pozval k neodvisni in takojšnji preiskavi.

“Generalni sekretar poudarja, da si morajo vse vpletene strani nenehno prizadevati, da v vojaških operacijah ne napadajo civilistov in civilnih objektov,” je v izjavi za javnost dejal Guterresov tiskovni predstavnik Farhan Haq. Ob tem je poudaril, da morajo vse strani spoštovati svoje obveznosti, ki izhajajo iz mednarodnega humanitarnega prava.

Guterres je tudi znova pozval h končanju konflikta v Jemnu in poudaril, da so pogajanja edini način za sklenitev miru. Vse jemenske strani je pozval, naj konstruktivno pristopijo k političnemu procesu, tudi za september napovedanim posvetom v Ženevi.

K preiskavi so pozvale tudi ZDA. “Seveda smo zaskrbljeni zaradi poročil, da je prišlo do napada, v katerem so umrli civilisti. Koalicijo pod vodstvom Saudske Arabije pozivamo, naj izvedejo temeljito in transparentno preiskavo incidenta,” je dejala tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert.

50 mrtvih, 77 ranjenih

V letalskem napadu je koalicija pod vodstvom Saudske Arabije v pokrajini Saada zadela šolski avtobus, ki je otroke peljal na poletno šolo. V napadu je umrlo 50 ljudi, med njimi najmanj 29 otrok, ranjenih je bilo še 77 ljudi. Zaradi slabih zdravstvenih storitev, ki so na tem območju zaradi triletne blokade in letalskih napadov omejene, pa se utegne število mrtvih še povečati. Koalicija je prevzela odgovornost za napad oz. “legitimno vojaško operacijo”, kot je označila napad.

V Jemnu, ki je ena izmed najrevnejših držav v arabskem svetu, že skoraj štiri leta poteka uničujoč boj za oblast med vlado, ki jo podpirajo Saudijci, in hutijevskimi uporniki, povezanimi z Iranom.

Vir: RTV Sovenija