Generalna skupščina Združenih narodov (GS ZN) je na svojem 96. sestanku 70. zasedanja izglasovala podporo resoluciji, ki priznava pravico do vrnitve domov vsem beguncem in notranje razseljenim osebam iz Gruzije ter njihovim potomcem, ne glede na njihovo etnično pripadnost in vključno na ozemlja Južne Osetije in Abhazije, od koder je odšlo več kot 400.000 ljudi.

Resolucija A/70/L.51 je bila sprejeta s 76 glasovi za, 15 proti in s 64 vzdržanimi glasovi. GS ZN je v besedilu resolucije poudarila pomen spoštovanja lastninskih pravic dotičnih ljudi in nujno potrebo po neoviranem humanitarnem dostopu do vseh prebivalcev Gruzije, ki živijo na konfliktnih območjih. Resolucija tudi kliče h krepitvi truda za vzpostavitev miru, krepitvi ukrepov za grajenje zaupanja, spoštovanju človekovih pravic in vzpostavitvi takšnih varnostnih razmer, ki bodo naklonjene prostovoljni, varni, dostojanstveni in neovirani vrnitvi vseh beguncev in notranje razseljenih oseb v rodne kraje.

Ruski predstavnik je pred glasovanjem dejal, da je pobuda neproduktivna in politično motivirana, in da ne bo prispevala k rešitvi težav, ker njen cilj naj ne bi bil izboljšanje razmer za razseljene osebe, ampak proti-ruska retorika. Okrcal je tudi dejstvo, da predstavniki Južne Osetije in Abhazije kljub izraženi želji niso bili vključeni v proces sprejemanja resolucije.

VIR: UN