Pred Evropskimi volitvami je preko 150 nevladnih organizacij (NVO), združenih v koalicijo SDG Watch Europe, pripravilo manifest z naslovom »Drugačna Evropa je možna«. Manifest je bil preveden v okviru projekta »Trajnostna Evropa za vse«, pri katerem izvajanju sodeluje Zavod Povod. Manifest, ki je preveden tudi v slovenski jezik, se osredotoča na 12 različnih področij, na katerih NVO ocenjujejo, da bi moral biti narejen ključni napredek, v kolikor bomo želeli zmanjšati neenakosti v družbi in doseči Evropo, kakršno si želimo njeni državljani. Med podpisniki je 7 slovenskih NVO.

Manifest se ob spoznavanju izzivov trenutnih razmer v Evropi osredotoča na aktualne razprave o prihodnosti Evrope, brez da bi se omejeval na vprašanje: »Želimo več ali manj Evrope?«, temveč, da se osredotočamo na naše potrebe za prihodnost in naše pravice. Ključno vprašanje bi moralo biti: »Kakšno Evropo si želimo?«. Da bi ponovno pridobili zaupanje javnosti, bodo morale institucije, kot so Evropski parlament, Evropska komisija in vlade držav članic na dnevnem redu prihodnjih razprav o volitvah v Evropski parlament, o novi komisiji ter prihodnosti Evrope, dati prednost v manifestu izpostavljenim ključnim vprašanjem.

Podpisniki vabijo vse zainteresirane NVO, da se pridružijo neformalni Koaliciji 2030 in s svojimi primeri dobrih praks ter zaznanimi potrebami na terenu sooblikujejo skupne NVO zahteve, ki bodo predstavljene vsem političnim skupinam, ki se bodo potegovale za sedeže v evropskem parlamentu.

 

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRSLOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNOlogo_Sloga1