Etiopski parlament je na mesto predsednice soglasno imenoval prvo žensko predstavnico, nekdanjo diplomatko Sahle-Work Zewde, ki je s tem postala tudi edina predsednica na afriški celini.

Zewdejeva je v prvem nagovoru poudarila pomembnost enotnosti in obljubila, da bo glas vseh žensk, poroča Al Džazira. “Prve žrtve odsotnosti miru so ženske, zato bom v svojem mandatu poudarjala vlogo žensk pri zagotavljanju miru,” je poudarila. Vloga predsednice je v državi sicer predvsem ceremonialna – glede na ustavo nosi simbolno moč in družbeni vpliv.

Največjo moč v državi ima premier. Aprila izvoljeni Abiy Ahmed je v 20-članski kabinet imenoval polovico žensk – med drugim na položaj obrambne ministrice Aisho Mohhamed in ministrice za mir Muferiat Kamil – odgovorne za policijo in obveščevalne službe.

Če spremembe v Etiopiji enakopravno vodijo moški in ženske, lahko te ohranijo svoj zagon in uresničijo uspešno Etiopijo brez verske, etnične in spolne diskriminacije,” je po izvolitvi še poudarila predsednica.

Etiopska veleposlanica in diplomatka ZN

68-letnica je v preteklosti delovala kot etiopska veleposlanica v Etiopiji, Senegalu in Džibutiju, nato pa še kot posebna predstavnica generalnega sekretarja Združenih narodov (ZN), nazadnje pa kot vodja odbora ZN pri Afriški uniji.

Sahle-Work Zewde se je rodila v etiopski prestolnici Adis Abeba. Študirala je v Franciji in tekoče govori angleščino, francoščino in amharščino, uradni jezik Etiopije.

Vir: RTV Slovenija