V sredo,  5. 7., dopoldne so v Turčiji med delavnico na temo digitalne varnosti in menedžmenta informacij aretirali direktorico tamkajšnje sekcije Amnesty International skupaj s sedmimi drugimi zagovorniki človekovih pravic in dvema izvajalcema usposabljanj  (državljana Švedske in Nemčije).

Poleg direktorice Amnesty International Turčije so pridržane tudi İlknur Üstün (Women’s Coalition), Günal Kurşun, (odvetnik; Human Rights Agenda Association), Nalan Erkem (odvetnica; Citizens Assembly), Nejat Taştan (Equal Rights Watch Association), Özlem Dalkıran (Citizens’ Assembly), Şeyhmuz Özbekli (odvetnik), Veli Acu (Human Rights Agenda Association).

Do četrtka, 6. 7., popoldne nihče ni vedel kje so. Niso imeli stika s svojci, ne z odvetniki.

Javnost je nato izvedela, da jih zaslišujejo kot osumljene »članstva v oboroženi teroristični organizaciji«, kar je povsem absurdno in brez podlage, komentira Amnesty International (AI) Slovenija.

»Manj kot mesec dni nazaj je bil pridržan tudi predsednik Amnesty International Turčije Taner Kılıç, ki je še vedno zaprt, in sicer brez prave podlage. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da ima Amnesty International v isti državi za zapahi tako direktorico kot tudi predsednika. Oba morata biti, skupaj z drugimi pridržanimi, nemudoma in brezpogojno izpuščena,” je sporočil AI Slovenija.

Predstavniki AI Slovenija komentirajo, da Erdogan hoče Turčijo brez civilne družbe, brez kritike in brez odgovornosti za zlorabe njegovega režima.

Na bližnjici najdete spletni apel turškemu ministru za pravosodje, v katerem lahko zahtevate njihovo izpustitev: http://www.amnesty.si/freeidileser

Vir: AI Slovenija