Danes je bila pred Združenimi narodi (ZN) v New Yorku predstavljena UNICEF umetniška instalacija, s katero želi organizacija opozoriti na grozljivo razsežnost smrti otrok na območjih konfliktov v letu 2018. V instalaciji je 3.758 šolskih torb razvrščenih v vrstah, ki spominjajo na pokopališče, vsaka pa predstavlja izgubljeno otroško življenje v spopadih.

Instalacija, ki bo na ogled vse do 10. septembra, je sporočilo svetovnim voditeljem le nekaj dni pred letno Generalno skupščino ZN in v času, ko se otroci v mnogih delih sveta vračajo v šolske klopi. Po koncu instalacije bodo šolske torbe še naprej služile svojemu namenu in podpirale izobraževanje otrok.

»UNICEF šolske torbe so bile vedno simbol upanja in priložnosti za otroke«, je dejala UNICEF izvršna direktorica Henrietta Fore. »Čez 2 tedna bodo svetovni voditelji, zbrani na Generalni skupščini ZN, praznovali 30. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah. Ta instalacija predstavlja opomnik na njihove zaobljube otrokom in s tem povezane izzive.«

Letno poročilo generalnega sekretarja ZN o otrocih v oboroženih spopadih za leto 2019 opozarja, da je bilo lani na konfliktnih območjih ubitih ali poškodovanih več kot 12.000 otrok – kar je največ, odkar so ZN začeli spremljati in poročati o tem. To so le uradni podatki, dejanske številke so verjetno precej večje. UNICEF ocenjuje, da so v četrtini teh primerov otroci izgubili življenje.

V nadaljujočih se konfliktih v Afganistanu, Srednjeafriški republiki, Somaliji, Južnem Sudanu, Siriji, Jemnu in še marsikje, otroci nosijo najvišje breme vojne, za katere niso krivi. Uporaba eksplozivnega orožja terja večino otroških življenj v oboroženih spopadih.

»V tednu, ko se mnogi otroci vračajo v šolske klopi, opozarjamo na tisoče otrok, ki so bili ubiti na konfliktnih območjih in katerih tragično izgubo bomo za vedno občutili v svojih domovih, učilnicah in skupnostih po vsem svetu«, je dejala Forova. »Veliki dosežki za otroke v zadnjih 30 letih jasno kažejo, kaj lahko storimo, če bomo izkoristili politično voljo, da otroke postavimo na prvo mesto.«

Vir: UNICEF Slovenija

Prispevek je objavljen v okviru projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

Logo MRS
LOGO BARVNI RGB_belo ozadje_TRAJNOSTNO_LOKALNO_GLOBALNO
logo_Sloga1